Hlavní obsah

Vojáka, který přežil pád letadla, už vyslechli

Právo, ČTK, Ivan Vilček
BRATISLAVA/KOŠICE

Zástupci vyšetřovacího týmu slovenského ministerstva obrany v pondělí odpoledne vyslechli v košické nemocnici nadporučíka Martina Farkaše (27), který jako jediný přežil havárii letounu An-24, při níž ve čtvrtek zahynulo 42 lidí. Zdravotní stav Farkaše se výrazně zlepšil.

Článek

Vyšetřovatelé po skončení výslechu odmítli sdělit jakékoli informace.    "Mohu jen potvrdit, že na základě doporučení psychologa dnes pana Farkaše navštívili vyšetřovatelé. Lékaři totiž stanovili, že pacient už je schopen odpovídat i na otázky týkající se leteckého neštěstí," sdělil mluvčí slovenské armády Milan Vanga. Dodal, že prozatím nemůže poskytnout ani žádné podrobnější zprávy o vyhodnocování údajů z černé skříňky havarovaného letadla armádními experty v Košicích.

Farkašův stav se zlepšil

Primář anesteziologie Peter Beluš řekl, že voják už konzumuje normální stravu a komunikuje. "Sám chodí a pokud dnešní neurologická vyšetření dopadnou dobře, bude přeložen na oddělení úrazové chirurgie," uvedl.

Beluš potvrdil, že vojákův zlepšený stav umožní, aby ho v nejbližších hodinách vyslechli členové komise, která vyšetřuje příčiny havárie. Lékaři předpokládali, že po ukončení umělého spánku si pacient možná  na okolnosti havárie nevzpomene.

Martin Farkaš si ale jen pár hodin po probuzení začal podrobnosti havárie připomínat. "V první chvíli po vzbuzení byl trochu dezorientovaný, ale plně při vědomí," konstatoval Beluš.

Přímo v nemocnici hlídá důležitého svědka havárie vojenská policie, která k němu nepouští nikoho kromě zdravotního personálu a nejbližší rodiny. Navštívila ho už jeho manželka Michaela a také maminka. S vojákem se telefonicky spojili ministr zdravotnictví Rudolf Zajac a ministr obrany Juraj Liška. V nejbližších dnech ho oba chtějí navštívit osobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám