Hlavní obsah

Austrálii trápí požáry a obrovská vedra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Dvacítku domů, sto tisíc hektarů vegetace a možná už i dvě lidské oběti má na svědomí příroda v Austrálii. Tamní obyvatelé se ale nepotýkají tak jako severní polokoule s mrazem. Austrálii naopak zasáhla vlna veder, která rozpoutala rozsáhlé požáry.

Článek

Policie státu Victoria vyšetřuje, jestli dva mrtví lidé nalezení ve vyhořelém autě u města Moyston v jihozápadní Victorii jsou skutečně oběťmi ohně. Zatím není jasné, jestli je zabily přímo plameny, nebo zda s autem nabourali v hustém dýmu a zemřeli na zranění po nárazu. Pravděpodobně ale jde o první lidské životy, které si současné požáry vyžádaly.

Řádění živlů dělá vrásky i australským farmářům. Podle jejich odhadů přijdou kvůli ohni o tisíce kusů ovcí i dobytka.

Požáry jsou velmi prudké a často ve členitém terénu. "Hasičům teď sice v boji s ohněm pomáhají nižší teploty a oslabení větru, ale podle meteorologů bude teplota v příštích dnech opět stoupat," varovala policejní mluvčí Carla Coslovichová.

Austrálie trpí velkými požáry buše každé tamní léto. Hasiči státu Victoria, na západě i na jihu země a v Tasmánii doufají, že se jim podaří plameny zkrotit dřív, než přijde další očekávaná vlna veder.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám