Hlavní obsah

Celliniho slánka za milióny eur se našla

Proslulou Celliniho slánku ze 16. století, která v roce 2003 zmizela beze stopy z vídeňského Uměleckoprůmyslového muzea, objevila po třech letech od krádeže rakouská policie zakopanou v dřevěné krabici v lese poblíž Zwettlu ve spolkové zemi Dolní Rakousko.

Článek

Zloděj Robert M. (50) z Vídně se v pátek sám vzdal kriminální policii. Ta týž den zveřejnila fotografii muže podezřelého z krádeže. Přátelé na to Roberta M. upozornili, takže se rozhodl, že se přihlásí úřadům.

"Není to typický lupič. Zabýval se také instalací poplašných zařízení, takže znal dobře systém v muzeu. Vycházíme z toho, že kradl sám," uvedl Ernst Geigner z vídeňské policie. Robert M. si několik týdnů před loupeží, když v muzeu prováděl skupinu italských turistů, všiml slabiny poplašného systému - nechránil okna.

Bavila ho hra na kočku a myš

Šestadvacet centimetrů vysokou sošku, jejíž autorem je italský sochař Benvenuto Cellini (1500-1571) a jejíž cenu experti odhadují na 50 miliónů eur (asi 1,45 mld korun), ukradl z vitríny muzea v noci na 11. května 2003. Krátce po koncertu v budově muzea vylezl do prvního poschodí, kam se vloupal oknem. Ačkoli se rozezněl alarm, tři hlídači ve službě na to nereagovali, protože se domnívali, že jde o falešný poplach.

Na krádež nejdražší slánky světa přišla uklizečka až čtyři hodiny po činu. Zloděj propadl po činu bezradnosti - nevěděl, komu skvost prodat. V srpnu 2003 požadoval v dopise zaslaném pojišťovací společnosti za dílo výkupné deset miliónů eur (290 miliónů korun). Loni v listopadu vymáhal výkupné znovu prostřednictvím SMS. Policie ho tehdy pronásledovala ve Vídni, ale nechytila ho. "Bavila ho hra na kočku a myš," řekl jeho advokát.

Původně měla být slánka určena pro jednoho kardinála, který byl umělcovým mecenášem. Definitivní podobu ze zlata, ebenového dřeva a glazury ale získala až na objednávku francouzského krále Františka I. Když mu byla roku 1543 představena, panovník prý vykřikl překvapením. 

Slánka zachycuje boha moře Neptuna s trojzubcem a bohyni úrody Ceres. Vedle Neptuna je malá nádobka na sůl ve tvaru loďky. Historici umění po prvních analýzách potvrdili bez bližších pdorbností, že nyní je lehce poškozená.

Reklama

Výběr článků

Načítám