Hlavní obsah

Usáma se znovu ozval a hrozí Spojeným státům

– DUBAJ

Jen několik dní poté, co agentury připomněly, že Usáma bin Ládin o sobě nedal už přes rok vědět, se vůdce al-Kajdá ozval. V nahrávce opět pohrozil Spojeným státům americkým útoky, ale zároveň také "americkému lidu" nabídl dlouhodobé příměří. Nahrávku hlasu, který má Ládinovi údajně patřit, zveřejnila arabská televize al-Džazíra. Podle expertů CIA je nahrávka pravá.

Článek

Bezpečnostní experti pásku zkoumali několik hodin, poté potvrdili, že je na ní opravdu hlas bin Ládina.

"Viděli jsme výbuchy v několika evropských zemích. Je jen otázkou času, než se podobné operace budou konat také v Americe. Už se na nich pracuje a uslyšíte o nich brzy," zaznělo ve vzkazu. Jeho zvuková kvalita je velmi nízká.  

V nahrávce překvapivě zazněla i nabídka k dlouhodobějšímu příměří. Prý má být spravedlivé a dlouho trvající. Má zajistit obnovu Iráku a Afghánistánu bez nutnosti utrácení miliard dolarů ve prospěch obchodníků se zbraněmi, prohlásil údajný bin Ládin. Žádné podmínky ale neupřesnil.   

Bin Ládin také řekl, že nabídkou příměří reaguje na vývoj veřejného mínění v USA, které ukazuje, že Američané jsou většinou pro stažení vojáků z Iráku. Zároveň kritizoval amerického prezidenta George Bushe za to, že se přáním svých občanů neřídí.

Bílý dům nabídku odmítnul s odůvodněním, že s teroristy nevyjednává. 

Vzkaz po více než roční odmlce

Bin Ládin o sobě nedal vědět od prosince 2004. Jde o nejdelší období bez jeho vystoupení od atentátů na New York. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld nedávno usoudil, že to nejspíš svědčí o tom, že pro velitele al-Kajdá je stále těžší se ukrývat, a raději se proto neukazuje.

Americké ministerstvo zahraničí před několika dny za místo bin Ládinova pobytu označilo pákistánskou pohraniční oblast. [celá zpráva] Tam také směřoval nedávný americký nálet. Ten byl ale namířen proti bin Ládinovu pobočníkovi Ajmánu Zavahrímu.

USA zatím neplánují kvůli nahrávce zvýšit bezpečnostní rizika v zemi. 

Reklama

Související témata:

Související články

Prohlášení o bin Ládinovi bylo staré

Prohlášení jednoho z nejvyšších vůdců sítě al-Kajdá Ajmána Zavahrího, které ve středu odvysílala televize Al-Džazíra, je staré a bylo zveřejněno omylem....

Washington: bin Ládin žije v Pákistánu

Nejhledanější terorista na světě je podle Spojených států stále naživu. Protiteroristický odborník Henry Crumpton z washingtonského ministerstva zahraničí...

Výběr článků

Načítám