Hlavní obsah

Rusko svírá mráz

ČTK, Novinky, ITAR-TASS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko sužují tuhé více než třicetistupňové mrazy. V noci na čtvrtek v Moskvě umrzlo sedm lidí a desítky jich byly hospitalizovány s omrzlinami.

Článek

Na 3000 domácností v Tomilina u Moskvy bylo nuceno přečkat mrazivou noc bez tepla, vody a elektřiny, protože v mrazu přestala fungovat kotelna. Mráz se podepsal i na snížení dodávek ruského plynu do Evropy.

 V Moskvě byli ošetřeni 93 lidé, přičemž 44 jich bylo hospitalizováno s omrzlinami. Další trpěli podchlazením. V Petrohradu bylo hospitalizováno 46 osob.

Ruská metropole přešla na mimořádný energetický režim a omezila dodávky elektřiny a plynu do většiny závodů. Ve čtvrtek večer padl v Moskvě energetický rekord: spotřeba elektrické energie dosáhla 15 920 MW. Dříve energetici varovali, že maximální výkon městských elektráren je 16 000 MW. Moskevská radnice už navrhla velkým závodům, úřadům a obchodním centrům, aby dnes a v pátek, kdy se očekávají největší mrazy a možná padne moskevský rekord -37°C, daly lidem volno a pracovalo se v neděli.

Omezena těžba ropy

Havárie kotelny v Tomilinu postihla kromě obytných domů i psychiatrickou kliniku. Několik desítek pacientů bylo v noci převezeno do okolních nemocnic. Lidé z domů, kde teplota klesla k nule, mohli přečkat noc v místní škole.

Problémy s mrazem jsou i v jiných částech Ruska. V jihosibiřské Čitinské oblasti, kde klesla rtuť teploměru pod - 40°C, zůstalo v noci bez tepla asi 1000 bytů. Na Jamalském poloostrově v Západní Sibiři zase zastavili práci těžaři ropy, protože teplota až na minus 60 stupňů, kdy už není možné zajistit bezpečnost práce s dobývací technikou. Na Kamčatce přestala létat letadla a omezena byla i meziměstská doprava.

Gazprom ve středu začal opět omezovat přísun zemního plynu do střední a západní Evropy. Znatelný pokles dodávek hlásí Maďarsko a menší omezení Itálie. Pokles zaznamenalo i Slovensko, dodávky do ČR jsou v pořádku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám