Hlavní obsah

HRW kritizuje Bushe kvůli porušování lidských práv

LONDÝN

Výroční zpráva humanitární organizace Human Rights Watch byla velmi kritická k vyspělým zemím kvůli tomu, že z ekonomických a politických zájmů porušují lidská práva ve světě, nebo jejich porušování přehlížejí. Vládu amerického prezidenta George Bushe pranýřovala, že uskutečňuje strategii záměrného porušování lidských práv vůči osobám podezřelým z terorismu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

USA kritizovala zpráva kvůli zacházení s lidmi podezřelými z terorismu i tajným věznicím CIA.

Článek

"Rok 2005 definitivně potvrdil znepokojivý fakt, že týrání zadržovaných osob se stalo ústřední a záměrnou součástí strategie Bushovy vlády při vyšetřování podezřelých z terorismu," konstatuje HRW.

"I jiné vlády zřejmě zacházejí s vězni stejně nebo ještě hůře, ale činí tak tajně. Bushova vláda je však jedinou na světě, která si veřejně činí nárok na takové jednání jako součást oficiální politiky a tvrdí při tom, že si počíná v souladu se zákony," píše ve své zprávě HRW.

Její výkonný ředitel Kenneth Roth kromě toho v interview poukázal na to, že i když Bush pod tlakem kritiků podepsal koncem loňského roku zákon zakazující zneužívání vězňů, výslovně prohlásil, že si přesto ponechává jako vrchní velitel právo nařídit použití násilí při vyšetřování. Za podobný přístup zpráva kritizuje i Velkou Británii.

V Iráku od deseti k pěti 

Zpráva, která hodnotí stav dodržování lidských práv ve více než sedmi desítkách zemí celého světa, dále konstatuje, že "právní situace v Iráku se výrazně zhoršuje vinou protiamerických povstalců i vinou iráckých a mezinárodních sil vedených Spojenými státy".

Porušování práv civilistů souvisí s invazí do Iráku a okupací země, která vedla ke smrti desetitisíců lidí a podnítila vznik povstaleckých skupin.

EU dává přednost obchodu a politice

Evropskou unii pranýřuje HRW za to, že "potlačuje otázky lidských práv ve vztazích s jinými zeměmi v zájmu údajného boje proti terorismu". Obhájcům lidských práv také vadí, že se Evropa staví laxně k porušování lidských práv ze strany USA s cílem upevnit transatlantickou alianci narušenou válkou v Iráku.

Jedinou výjimkou byly reakce na zprávy o tajných věznicích CIA v Evropě a transportech údajných teroristů přes Evropu, která EU začala vyšetřovat. 

HRW také pranýřovala některé aspekty azylové a přistěhovalecké politiky EU. Vadí jí také, že  "obchod, energie nebo jiné zájmy zastínily v politice zemí EU jejich požadavky na posílení lidských práv" v Číně, Rusku a Saúdské Arábii. Německo například dalo přednost jednání o výstavbě nového plynovodu z Ruska a podpoře Moskvy pro svůj požadavek na získání místa stálého člena Rady bezpečnosti před požadavkem na dodržování lidských práv v zemi. Summit EU pak v říjnu vydal podle HRW "děsivě pozitivní stanovisko k situaci v Čečensku".

Britský premiér Tony Blair zase tajně navštívil Saúdskou Arábii a snažil se prosadit dodávky britských zbraní do země, přičemž lidská práva pominul.

V Číně se situace zlepšuje

Všeobecně pak zpráva konstatuje, že i řada dalších zemí, například Rusko, Uzbekistán nebo Čína, využívají války proti terorismu k útokům na politické protivníky, které označují za islámské teroristy.

Čína podle zprávy dosáhla v této oblasti pokroku, ovšem nadále zůstává státem se systémem vlády jedné strany, v němž se nekonají celostátní volby, nemá nezávislou justici, provádí nejvíce poprav na světě, cenzuruje internet, zakazuje nezávislé odbory a potlačuje menšiny.

Kritizován je i pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, který od roku 1999 udělat jen velmi málo pro řešení problémů s porušováním lidských práv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám