Hlavní obsah

FBI: Odposlechy vedly do slepé uličky

Právo, Jiří Roškot

Masivní odposlechy zahájené tajně na území USA po útocích z 11. září 2001 skončily vždy ve slepé uličce a v rozporu s tvrzením administrativy nevedly k odhalení žádného teroristického spiknutí al-Kajdá.

Článek

Napsal to list The New York Times (NYT) s odvoláním na zdroje FBI (Federálního úřadu pro vyšetřování). "Informace byly tak nicotné a kontakty tak vzdálené, že nikdy k ničemu nevedly a nikdy jsem neslyšel o žádném následném vývoji," řekl listu bývalý vyšetřovatel FBI.

Úřad dostal úkol ověřovat data shromážděná Národní bezpečnostní agenturou (NSA), respektive telefonní čísla, na něž volaly podezřelé osoby ze zahraničí a další kontakty těchto telefonních stanic uvnitř země.

"Potom, co dostanete tisíce telefonních čísel a z žádného nic neobjevíte, dostaví se určité rozčarování," řekl listu jiný bývalý důstojník. Tato svědectví vypovídají nejen o skepsi v FBI, ale vyvracejí i tvrzení Bílého domu, jimiž program ospravedlňoval.

Bílý dům přeháněl

Prezident Bush a viceprezident Dick Cheney tvrdili, že odposlechy jsou "životně důležitým nástrojem" a "pomohly zachránit tisíce životů". Experti podle listu NYT ale  zpochybňují, že pomohly například odhalit přípravu bomby v Londýně a plán na útok proti Brooklynskému mostu v New Yorku.

Šéf Robert Mueller údajně ve vládě nastolil otázku zákonnosti odposlechů uskutečňovaných bez svolení soudu. Nakonec se prý ale spokojil s právním dobrozdáním ministerstva spravedlnosti.

Podle stanoviska ministerstva je v pravomoci prezidenta nařídit tajné odposlechy, je-li v sázce bezpečnost země. Týmž argumentem se včera hájil v CNN ministr spravedlnosti Alberto Gonzales proti ostré kritice demokratického exprezidenta Ala Gora.

Žádal zvláštního vyšetřovatele

Gore, jenž v roce 2000 těsně prohrál s Bushem boj o Bílý dům, v pondělí ve Washingtonu jako hlavní řečník na shromáždění k nedožitým 77. narozeninám černošského bojovníka za občanská práva Martina Luthera Kinga obvinil Bushe z vyvolání ústavní krize.

Bush podle jeho slov totiž nebezpečně soustřeďuje ve svých rukou moc na úkor moci zákonodárné a soudní a v případě odposlechů "porušoval zákon opakovaně a stále", protože ignoroval normu zvláštního soudu vytvořeného v roce 1979 pro dohled nad sledováním cizích rozvědek.

"Prezident, který porušuje zákony, je hrozbou samotné struktuře naší vlády," udeřil Gore a připomněl falešné důvody pro válku v Iráku, mučení zadržených, z nichž - jak řekl - údajně kolem stovky výslech nepřežilo, únosy podezřelých a tajné věznice v režii CIA.

V projevu, označovaném médii za mobilizační a nejsilnější v jeho kariéře, Gore vyzval, aby byl ustaven zvláštní vyšetřovatel, který by prozkoumal konflikt zájmů, který brání ministru spravedlnosti zabývat se činy prezidenta, pokládanými mnohými za nezákonné.

Důvody, proč Bush při nařízení odposlechů obešel zákon z roku 1979, se od února začnou zabývat výbory Kongresu.

Reklama

Související články

NYT: Odposlechy v USA byly masové

Rozsah odposlechů prováděných Národní bezpečnostní agenturou (NSA) bez soudního povolení byl větší, než přiznal minulý týden Bílý dům. Uvedl to v sobotu list...

Výběr článků

Načítám