Hlavní obsah

Oregon i přes Bushův nesouhlas může dál provádět euthanázii

WASHINGTON

Nejvyšší soud Spojených států potvrdil platnost zákona státu Oregon, který lékařům umožňuje provádět eutanázii smrtelně nemocných. Odmítnul tak snahu Bushovy vlády podobné činy trestat.

Článek

Soudci Nejvyššího soudu se za zákon postavili v poměru 6:3. Kontroverzní norma pochází z roku 1997 a je v Unii jediná svého druhu. "Právo na důstojnou smrt", jak se zákon nazývá, od svého vzniku v roce 1997 využilo přibližně 200 pacientů.

Rozhodnutí soudu znamená, že se Bushova administrativa snažila tento zákon napadnout neoprávněně. Jako prostředek jí v tom měl sloužit federální zákon o lécích, podle kterého se předepsání smrtelné dávky léku, a tedy asistence při sebevraždě, neslučuje s posláním lékaře.

Oregonský zákon se vztahuje pouze na nevyléčitelně nemocné osoby. Nejméně dva lékaři navíc musí potvrdit, že pacient před sebou nemá více než šest měsíců života a že k rozhodnutí zemřít dospěl zdravým rozumem.

Reklama

Související témata:

Související články

Církve protestují proti beztrestnosti eutanazie

Představitelé českých církví nadále protestují proti uzákonění trestného činu usmrcení na žádost, který by podle nich znamenal v podstatě legalizaci eutanazie....

Výběr článků

Načítám