Hlavní obsah

Američané asi nebudou soudit Koženého kvůli činům v ČR

LONDÝN

Podle amerického obhájce a právního experta Douglase McNabba je prakticky vyloučené, že by se americký soud zabýval trestnými činy, z nichž je český podnikatel Viktor Kožený viněn v České republice, v což doufá české ministerstvo spravedlnosti. McNabb v úterý také uvedl, že považuje za málo pravděpodobné, že by USA Koženého do ČR vydaly ještě před tím, než si odpyká případný trest v USA.

Článek

O vydání Koženého do Spojených států  se bude rozhodovat 30. ledna u soudu na Bahamách, kde je nyní Kožený ve vazbě. Požádaly o něj USA loni v říjnu. O vydání také požádala také Česká republika. Ačkoli ČR nemá s Bahamami smlouvu o právní pomoci, vláda v Nassau potvrdila, že je vůči ČR vázána smlouvou o vydávání zločinců, která byla uzavřena mezi Československem a Velkou Británií ve 20. letech minulého století, kdy byly Bahamy britskou kolonií.

Důrazný postup Spojených států dává větší naději, že Kožený bude vydán právě tam. "Mnoho zemí chce USA vyhovět a Spojené státy považují korupci za problém s vysokou prioritou," řekl McNabb. Mluvčí amerického velvyslanectví na Bahamách v říjnu uvedl, že uplácení veřejných činitelů považuje Washington za globální hrozbu narušující volnou soutěž.  "Spojené státy dnes postupují proti korupci v mezinárodním měřítku velmi agresivně," sdělil McNabb.

Možný postup Koženého obhájce

Podle McNabba výsledek soudu závisí v první řadě na kvalitě Koženého obhajoby, na tom, jak pružný bude ve výkladu smluv a zákonů bahamský soud a na tom, jak kvalitně připravily USA svůj spis. Kožený si najal elitního britského experta na extradice (vydávání do ciziny) Cliva Nichollse.

McNabb odhaduje, že Koženého advokát Nicholls bude před soudem v první řadě namítat, že USA žádají o vydání Koženého za skutky, které nejsou na Bahamách trestné. Podle americko-bahamské smlouvy i podle obecných zásad se totiž obvinění vydávají jen za činy, které jsou trestné v obou zemích. USA viní Koženého hlavně za to, že podplácel ázerbájdžánské státní činitele, aby získal výhody v tamní privatizaci, což podle bahamských trestné není.

Druhým Nichollsovým argumentem podle McNabbova odhadu bude, že ČR podala žádost o vydání Koženého dříve, a Kožený by tedy měl být vydán tam.

Šance ČR

Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Petr Dimun uvedl, že pokud budou USA ve svém úsilí úspěšnější než ČR, má Praha možnost požádat o vydání Koženého, o povolení jeho výslechu nebo předat celý trestní spis americkým úřadům. Poslední variantu považuje za nejvíce pravděpodobnou.

McNabb je přesvědčen, že americký soud se možnými trestnými činy spáchanými Koženým v ČR vůči českým občanům zabývat nebude. Právě tak málo je podle něj pravděpodobné, že by USA věnovaly takové úsilí na vydání Koženého, aby ho pak vzápětí samy vydaly do ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám