Hlavní obsah

Také slovenští kuřáci si zvykají na nová pravidla

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenským kuřákům nastaly těžké časy už loni, když začal platit zákon o ochraně nekuřáků. Ten přesně stanoví, kde se kouřit smí a kde je to zakázáno. Podobně jako čeští kuřáci nemohou Slováci kouřit například na zastávkách hromadné dopravy, železničních nástupištích, v areálech škol a zdravotnických zařízení.

Článek

Zákaz kouření platí i v kulturních a sportovních zařízeních, ve veřejně přístupných částech úřadů, v obchodech, divadlech, muzeích a galériích. Pokuta za porušení zákona je od tisíce až do deseti tisíc slovenských korun. Podle zákona je také výrobce povinen viditelně označit krabičku cigaret nápisem Kouření zabíjí nebo Kouření vážně škodí vám a ostatním kolem vás.

V restauracích označené zóny

"Nápisy se musí pravidelně měnit na přední straně krabičky a musí pokrýt minimálně třicet procent povrchu," řekl Právu vedoucí odboru Úřadu veřejného zdravotnictví Róbert Ochaba. Tabákové výrobky se nesmějí prodávat v obchodech se zbožím pro děti, v bufetech škol a zdravotnických zařízeních. V případě porušení nařízení se pohybují pokuty od 10 do 100 tisíc korun.

Podle původně navrhovaného znění zákona měly mít restaurace oddělenou místnost pro kuřáky, aby dým neobtěžoval ostatní hosty. "To se nám bohužel nepodařilo prosadit. Vláda tuto část ze zákona vypustila. Stačí, když je kuřácká část jasně označena," dodal Ochaba.

"My jsme zatím neměli žádné stížnosti," tvrdil Právu majitel denního baru na sídlišti Dúbravka s tím, že tuto úpravu přijali jak kuřáci, tak tabákoví abstinenti. Mnozí nekuřáci však upozorňují, že v restauracích musí často procházet kuřáckou částí, aby se dostali do nekuřácké zóny. "Do nekuřácké části se musím doslova prodrat oblaky dýmu. Kouř ale stejně proniká do nekuřácké části, a je to nepříjemné," nelíbí se polovičaté řešení Andreji Malíkovi z Bratislavy.

Zastávka je prostor čtyři metry kolem značky

Nejvíc přestupků proti zákonu se stále objevuje na zastávkách hromadné dopravy a železničních nástupištích. "Nemohu si na to zvyknout a po pravdě ani mě nikdy nenapadne, že je tady zákaz kouření. Už po léta mám takový rituál - hned, jak si zapálím, objeví se autobus," říká starší pán na autobusové zastávce. Další muž míní, že vůbec není jasné, kde je ještě zastávka a kde už chodník.

"Nekouřím pod přístřeškem, ale kousek od něho mi nemohou dokázat, že kouřím na zastávce," usmívá se poťouchle. Podle Ochaby však zákon jasně vymezuje nekuřácký prostor, a to na vzdálenost čtyři metry od značky zastávka.

"Za porušení zákona uděluje pokuty na místě městská policie ve výši tisíc korun. Pokud někdo odmítne zaplatit hned, je předvolán na městskou policii a v přestupkovém řízení může výše pokuty dosáhnout až deset tisíc korun," dodal Ochaba. Jelikož peníze vybrané od nedisciplinovaných kuřáků zůstávají v městské pokladně, policie začíná být v tomto směru stále aktivnější, protože v tom vidí ekonomický přínos pro město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám