Hlavní obsah

V Turecku podlehly ptačí chřipce už čtyři děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA/JAKARTA

Dvanáctiletá dívka, která zemřela v neděli na východě Turecka, byla infikována virem ptačí chřipky. Je již čtvrtou obětí viru H5N1 v Turecku V zemi bylo podle pondělní zprávy hygieniků nakaženo 20 lidí, z nichž čtyři zemřeli. Další, už třináctou oběť, ohlásila také Indonésie.

Článek

"Testy provedené u Fatmy Özcanové byly pozitivní," sdělilo turecké koordinační centrum pro ptačí chřipku. První výsledky rozborů u zemřelé dívky byly podle nedělní informace lékařů z nemocnice ve městě Van na východu země negativní. Z celkem dvaceti infikovaných, je 11 nemocných dále hospitalizováno  a pět jich bylo propuštěno po uzdravení.

Zdravotní stav nakažených v nemocniční péči je považován za stabilní. Stav mladšího bratra Fatmy doktoři považují za vážný. U něho testy prokázaly ptačí chřipku již v neděli.

Světová zdravotnická organizace (WHO) současně oznámila, že nebezpečí nákazy lidí ptačí chřipkou v Turecku se neustále zmenšuje. "Ještě zřejmě přijdou další případy (úmrtí), protože si to vyžádá nějaký čas, než virus u ptáků zcela zmizí," řekl podle agentury Reuters Guenael Rodier z WHO.

Rusko přepraví poutníky letecky

Přibližně sedm tisíc ruských muslimů, kteří se letos zúčastnili tradiční poutě do saúdskoarabské Mekky, se domů vrátí speciálními letadly. Ruská vláda se tak snaží zabránit tomu, aby se tisíce poutníků vracely po zemi přes Turecko, kde řádí smrtelná nákaza ptačí chřipky. Společnost Aeroflot plánuje 20 letů dvou velkokapacitních letadel Il-86 mezi jordánským Ammánem a jihoruskými Minerálními Vodami. Letadla budou létat dvakrát denně, první let se má uskutečnit ve středu.

Další oběť v Indonésii

Třináctou obětí ptačí chřipky v Indonésii se s velkou pravděpodobností o víkendu stala třináctiletá dívka. Ukázaly to testy provedené v místní laboratoři. Nakaženi jsou zřejmě i dva její sourozenci.

"Zaznamenali jsme tři pozitivní případy ptačí chřipky v jedné rodině z města Indramayu na západě Jávy," oznámil za ministerstvo zdravotnictví Hariadi Wibisono.

U všech místní laboratoř prokázala nákazu virem H5N1. Nyní se čeká na to, jestli výsledky potvrdí i zahraniční laboratoře uznávané Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Kdyby to tak bylo, byla by dívka už třináctou indonéskou obětí viru. Pět dalších lidí tady zatím onemocnění přežilo.

Dívka jménem Nurohmah se dostala do nemocnice dva dny potom, co zemřelo sedm kuřat, která pěstovali její rodiče. Čtyři z nich měla pozitivní test na ptačí chřipku.

V nemocnici leží i patnáctiletá starší sestra Nurohmah a její tříletý bratr. Vysoce smrtelný virus se už rozšířil do více než dvou třetin indonéských provincií.

Chřipka možná i v Izraeli

První případ ptačí chřipkou nakaženého člověka má možná už i Izrael. Do nemocnice v Jeruzalémě v pondělí přijali muže, který měl všechny příznaky. Vlastnil drůbež a v minulých dnech mu několik kusů uhynulo. Čeká se na výsledky testů.   

Vir H5N1 se zatím podle vědců nepřenáší z člověka na člověka, ale experti se obávají, že by po zmutování takové schopnosti mohl nabýt. Pak by prý mohl rozpoutat pandemii s milióny lidských obětí. Zatím na ptačí chřipku zemřelo po celém světě přibližně 80 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám