Hlavní obsah

Schwarzenegger odmítl omilostnit starce, jde na smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Nejstaršího kalifornského odsouzence na smrt Clarence Raye Allena v úterý ráno pravděpodobně popraví. Federální apelační soud totiž zamítl jeho odvolání proti rozsudku smrti. Udělení milosti popřel i guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger.

Článek

Allen, který se v pondělí dožívá 76 let, se snaží americkou justici přesvědčit, že jeho poprava by byla neústavní, nelidská a neslučitelná s jeho vysokým věkem a chatrným zdravím. Je skoro slepý, téměř neslyší a pohybuje se jen na invalidním vozíku. Loni v září navíc prodělal infarkt.

Odvolací soud se ale v neděli večer usnesl, že odsouzený neprokázal skutečné důvody, na jejichž základě by mohl být trest prominut.

Odsouzenec s podobným odvolání neuspěl ani u nejvyššímu soudu USA. Ten ještě nikdy odsouzené osobě kvůli věku nebo ze zdravotních důvodů trest neprominul. Už minulé úterý Allenovo odvolání zamítl také nejvyšší kalifornský soud.

Schwarzenegger nebude shovívavý

Allen se nemůže spoléhat ani na případné udělení milosti od kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera. Ten v pátek prohlásil, že trest smrti v Allenově případě nezmění na doživotí. "Jeho chování nemělo příčinu v nedostatku zkušeností nebo mládí. Naopak, bylo výsledkem chladného kalkulu dospělého muže," vysvětllil Schwarzenegger, proč od něj Allen nemůže čekat shovívavost.

Allena justice potrestala za to, že si v roce 1980 z věznice Folsom objednal vraždu tří svědků v případu jiné vraždy, za niž tehdy v káznici pykal. Popraven má být smrtící injekcí v úterý ve 12:01 hodin (06:01 středoevropského času) v kalifornské věznici San Quentin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám