Hlavní obsah

Papežův atentátník Agça zmizel, hrozí mu zatčení

ISTANBUL

Mehmed Ali Agça (48), který 13. května 1981 na vatikánském Svatopetrském náměstí postřelil papeže Jana Pavla II., se od čtvrtečního propuštění z vězení nedostavil na polici, kde se měl v pátek hlásit.

Článek

"Měl povinnost ohlásit se okamžitě na policii z příkazu vojenských úřadů. Pokud tak neučiní, budeme ho považovat za někoho, kdo se snaží vyhnout vojenské službě, a vydáme na něho zatykač," potvrdil istanbulský guvernér Muammar Güler. "Nedostaví-li se na povinnou lékařskou prohlídku, můžeme postupovat podle zákona a vydat příkaz k zadržení."

Agca zmizel ve čtvrtek kolem poledne z istanbulské vojenské nemocnice. Budovu opustil zadním vchodem.

Agca si v italském vězení odseděl 19 let a jeden měsíc, když mu Itálie v červnu 2000 na žádost papeže Jana Pavla II. udělila milost, vypověděla ho ze země a předala Turecku. Za útok na hlavu katolické církve a vraždu vydavatele levicových novin v roce 1979 měl zůstat za mřížemi na doživotí.

Po loňském úmrtí Jana Pavla II. projevil atentátník přání zúčastnit se pohřbu. To mu bylo zamítnuto, tak alespoň vyjádřil hlubokou lítost.

Podmínečné propuštění mu umožnila amnestie z roku 2002 a přehodnocení trestu. Ministr spravedlnosti Cemil Cicek však už několik hodin poté, co Agca opustil celu [celá zpráva], uvedl, že nevylučuje revizi případu a Agcův návrat za mříže.

Reklama

Související témata:

Související články

Papežův atentátník je na svobodě

V Istanbulu ve čtvrtek ráno propustili z vězení Mehmeda Ali Agçu. Muže, který v roce 1981 v Římě spáchal neúspěšný atentát na papeže Jana Pavla II. Agça...

Výběr článků

Načítám