Hlavní obsah

Lékaři Šarona odpojí od umělého dýchání a provedou tracheotomii

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ariel Šaron, který se nachází už jedenáctý den kvůli rozsáhlé mozkové příhodě v kómatu, podstoupí v neděli večer tracheotomii, aby mohl být odpojen od umělého dýchání pomocí ventilátoru. Kvůli tomuto zákroku mu lékaři vysadili sedativa.

Článek

Tracheotomie je zákrok, při kterém lékaři vyříznou malý otvor do krku, kterým vsunou trubičku přímo do průdušnice. Před plánovanou operací je Šaron stále v kritickém stavu. V neděli večer se podrobí ještě mozkové tomografii.

Zákrok je nutný, protože trubička, která nyní spojuje průdušnici s ventilátorem, začne být nebezpečná, pokud je nasazena příliš dlouho. Tracheotomie by měla plicím odlehčit.

Šaron stále nenabyl vědomí a zůstává stále v kómatu. Každým dnem se přitom snižují šance, že se premiér ze spánku probere. Izrael se pomalu smiřuje s tím, že Šarona bude až do březnových voleb zastupovat vicepremiér Ehud Olmert a Šaron se do politiky už nevrátí.

Šaronův stav je stabilizovaný

"Premiérův stav se nezměnil, zůstává vážný a stabilizovaný. Nadále nenabyl vědomí," řekla mluvčí nemocnice Hadassa Jal Bossem Levyová. Podle ní nemá hlava státu infekci, nedostává ani preventivně antibiotika. jeho životní funkce jsou stabilní. Stále však nevykazuje žádnou aktivitu.

Pokračující kóma izraelského premiéra nicméně v zemi vyvolává nové a nové obavy. "Pokud Ariel Šaron v následujících dnech nenabude vědomí, pak jsou jeho šance, že se dostane z kómatu, slabé," řekl agentuře AFP lékařský odborník, který si nepřál být jmenován.

V sobotu večer lékaři oznámili, že podle testů jsou aktivní obě mozkové hemisféry. [celá zpráva] Odborníci už ale dříve oznámili, že ve vrcholné politické funkci Šaron nebude schopen zůstat. Doufají ale, že by alespoň mohl rozumět řeči a vyjadřovat se k politickým otázkám.

Během mozkové mrtvice, která Šarona postihla 4. ledna, krvácel několik hodin do mozku. Lékaři se během sedmihodinové operace snažili krvácení zastavit.

Olmert povede zemi do voleb

V neděli zřejmě izraelský generální prokurátor Menachem Mazuz oznámí, že Olmert bude působit ve funkci premiéra až do parlamentních voleb vypsaných na 28. března. Očekává se také, že tento týden bude Olmert jmenován dočasným předsedou centristické strany Vpřed (Kadima), kterou Šaron vytvořil v loňském roce poté, co vystoupil z pravicové strany Likud a přetáhl s sebou část jejích členů.

Reklama

Související články

Šaronovi lékaři popírají problémy

Nemocnice Hadassa v pátek popřela, že by měla nějaké potíže s léčbou izraelského premiéra Ariela Šarona. Reagovala tak na zprávy, že premiérův je stav...

Výběr článků

Načítám