Hlavní obsah

Bush s Merkelovou chtějí problém v Íránu řešit diplomaticky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy chtějí řešit problém kolem íránského jaderného programu "diplomatickou cestou". V Bílém domě to v pátek řekl prezident George Bush po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Írán se chystá obnovit jaderný program a hrozí, že vystoupí z mezinárodní agentury pro atomovou eneregi (MAAE), pokud mu v tom OSN bude chtít bránit.

Článek

"Máme před sebou důležitou práci na klíčových záležitostech, jako je Írán. Hovořili jsme o íránské věci a o přání řešit tuto záležitost diplomaticky tím, že budeme vzájemně spolupracovat," uvedl Bush. Zdůraznil, že Spojené státy však nepřipustí, aby Írán získal jaderné zbraně a stal se hrozbou oblasti a světu.

Merkelová prohlásila, že Evropané a Spojené státy musejí v postupu vůči Íránu spolupracovat a nesmějí se nechat Íránem zastrašit.

"Je důležité, že cítíme, že trojka Evropské unie spolu se Spojenými státy zaujímají společné stanovisko, stávají se aktivnějšími a snaží se přesvědčit co největší počet států..., aby se k nám připojily. Určitě nás nezastraší země jako Írán," dodala kancléřka.

Rada bezpečnosti OSN by mohla vyhlásit proti Íránu hospodářské, případně i politické sankce.

Oteplení vztahů

Americká schůzka Bushe a Merkelové se všeobecně chápe jako sbližovací. Vztahy obou zemí byly problematické, když byl v čele Německa Gerhard Schröder. Merkelová by k americké vojenské politice, především v Iráku, měla mít vstřícnější postoj.

Merkelová na tiskové konferenci prohlásila, že při schůzce s Bushem dala najevo nesouhlas s postupem, který Spojené státy uplatňují ve věznici Guantánamo. Tam bez obvinění a možnosti právní pomoci jsou v zajetí drženy stovky lidí, které americké úřady označují za "nepřátelské bojovníky".

Na dotaz, zda schůzka znamená začátek nové kapitoly v německo-amerických vztazích, kancléřka uvedla, že využije každou příležitost k posílení vzájemných vztahů, a zdůraznila nutnost setkávání a jednání jako prostředku k vyjasňování postojů a rozptylování nedorozumění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám