Hlavní obsah

Musílková chce pro VZP úvěr ve výši 11 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková ve čtvrtek sdělila, že úvěr pro pojišťovnu by se musel pohybovat kolem 11 miliard korun, aby měl vůbec smysl. Zdůraznila, že VZP by navíc musela mít záruku, že bude mít půjčené peníze z čeho splácet.

Článek

VZP nyní připravuje své správní radě podklady k případnému úvěru. Předloží jí je na příštím zasedání 24. ledna. Dluh VZP činí asi 11 miliard. O překlenovacím úvěru se zmiňoval ministr zdravotnictví David Rath. Podle něj však Musílková žádné kroky k odbourání schodku nečiní a vyřešení situace sabotuje.

"Správní rada se možností překlenovacího úvěru nebo takzvané půjčky zabývala několikrát. Zatím nikdy neodsouhlasila tuto cestu, protože vzetí úvěru bez existence peněz na jeho vracení je trestně stíhatelné," uvedla Musílková.

Ministr již dříve řekl, že se zástupci státu ve správní radě dojednal to, aby rada ředitelce uložila zpracování žádosti o úvěr a výběrového řízení. Tento úkol Musílková dostala 10. ledna: "Není to záležitost k vyřízení za tři týdny, je to dlouhodobá záležitost. Není to tím, že by pojišťovna nečinila."

Kvůli nedostatku peněz se opět začaly opožďovat platby lékařům. VZP jim posílá peníze až 50 dní po lhůtě splatnosti. Praktici vyhlásili stávkovou pohotovost, dětští lékaři krizový stav. Podle Ratha by právě úvěr mohl situaci výrazně zlepšit a úhrady urychlit. Rath se také zasadil, aby platby odešly dříve. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Nemocnice: VZP neplatí, jak by měla

Zástupci českých nemocnic se bouří proti placení péče Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Podle pracovníka Asociace českých a moravských nemocnic...

Výběr článků

Načítám