Hlavní obsah

Merkelová míří do USA na spanilou jízdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německou kancléřku čeká ve Washingtonu vřelé uvítání. Mělo by ostře kontrastovat s chladem, který provázel poslední návštěvu jejího předchůdce Gerharda Schrödera loni v červnu. Merkelová chce ale s Bushem mluvit o tématech, která se mu nebudou líbit.

Článek

Na páteční seznamovací schůzce chce Merkelová s Georgem W. Bushem probrat nejen situaci v Íránu a Iráku. Řeč by měla přijít i na americký zajatecký tábor na vojenské základně Guantánamo na Kubě.

Jestli se jí tak podaří splnil cíl její cesty, to je rozvíjení transatlantického partnerství, je otázka. Merkelová se nedávno nezdráhala Guantánamo kritizovat, když prohlásila, že takové zařízení nemůže mít trvalý charakter. USA daly vzápětí najevo, že Guantánamo považují za účelné a nemají v úmyslu jej rušit.

Celá německá politická scéna Merkelovou v posledních dnech vyzývala, aby toto téma rozhodně při vzájemných rozhovorech nevynechávala. O oteplení ve vzájemných vztazích tak rozhodne osobní setkání obou politiků. George Bush má podle vlastních slov slabost pro silné ženy a Angela Merkelová, zdá se, přesně takovou ženou je.

Vzájemné požadavky

Podle německých médií nabídne Merkelová Bushovi také rozšíření německé pomoci při rekonstrukci Iráku. Přítomnost německých vojáků v Iráku má zůstat i nadále vyloučena, ale výcvik policistů v okolních zemích se má rozšířit.

Těsně před cestou Merkelové se v německých médiích objevily zprávy, že přes německý odpor vůči válce v Iráku pomáhali v této válce americkým bombardérům němečtí špioni.

Podle listu Handelsblatt bude Bush při jednáních na Merkelovou naléhat, aby Evropané snížili energetickou závislost na dodávkách ruského zemního plynu. USA se prý obávají, že Rusko může i v budoucnu zneužít dodávky plynu jako politickou zbraň.

Jak se podle v Německu nově vyšlé biografie bývalá číšnice a squatterka z bývalé NDR v USA uvede, bude jasnější v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám