Hlavní obsah

Izraelskému premiérovi Šaronovi večer vysadí sedativa

ČTK, Novinky, Ha´arec
JERUZALÉM

Lékaři v izraelské nemocnici Hadassa ve středu večer zcela vysadí sedativa Arielu Šaronovi, která od minulého čtvrtka udržují izraelského premiéra v umělém spánku. Jejich dávky postupně snižují od pondělí. Stav premiéra je však nadále velmi vážný, i když není v bezprostředním ohrožení života.

Článek

Přibližně 36 hodin bude trvat, než se jejich vysazení plně projeví. Teprve potom budou moci lékaři přesněji zjistit motorické a rozpoznávací funkce sedmasedmdesátiletého premiéra. "Lékaři budou pokračovat ve snižování dávek a budeme kontrolovat jeho reakce," řekl už v úterý mluvčí nemocnice Ron Krumer.

Hlavní anesteziolog nemocnice Joram Weiss v úterý řekl, že stav premiéra je stále vážný, ale jeho život není v ohrožení: "Metaforicky řečeno, byli jsme na okraji propasti, ale vzdálili jsme se od ní na pět stop. Potřebujeme trpělivost."

Zlepšení stavu premiéra

V lékařích vzbuzuje naději, že od pondělí, kdy mu začali snižovat stav sedativ, už několikrát Šaron pohnul končetinami a sám dýchá, i když zůstává připojen na dýchací přístroj. Ředitel nemocnice Šlomo Mor-Josef to komentoval slovy: "Tyto neurologické změny ukazují mírné zlepšení funkce mozku Ariela Šarona."

"Pohyb končetiny provázený mírným zvýšením krevního tlaku ukázal, že nejde o reflex, ale je to reakce na bolest, která ukazuje aktivitu jeho mozku," řekl Felix Umansky, který vedl tým operatérů.

Mírné zvýšení krevního tlaku se také projevuje u Šarona, když na něj mluví jeho synové. Aby povzbudili jeho smysly, pouštějí mu Mozartovu hudbu a postavili mu k posteli talíř s jeho oblíbeným jídlem.

Už v úterý však Šaron pohnul levou stranou těla, což je považováno za velmi důležité, protože krvácení do mozku postihlo pravou hemisféru a právě ta ovládá levou stranu těla.

Rychlostí zlepšování Šaronova zdravotního stavu je překvapen šéf lékařského týmu ošetřujícího premiéra Felix Umansky: "Je to velmi silná osobnost. Kdyby mi byl někdo před týdnem řekl, že se věci budou vyvíjet takto, nevěřil bych tomu."

Reklama

Související témata:

Související články

Ariela Šarona potřetí operovali

Izraelského premiéra Ariela Šarona se lékaři rozhodli v pátek znovu operovat poté, co prodělal tomografické vyšetření mozku. Podle ředitele nemocnice,...

Výběr článků

Načítám