Hlavní obsah

Juščenko jedná v Kazachstánu s Putinem o plynu

ASTANA

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko označil ve středu odvolání vlády jako neústavní. Se svým ruským protějškem Vladimire Putinem jedná v Kazachstánu v den inaugurace tamního prezidenta Nazarbajeva o dodávkách plynu.

Článek

Právě kvůli zvýšení cen plynu na dvojnásobek v Kyjevě padla vláda Jurije Jechanurova. Ukrajina nyní platí za tisíc metrů krychlových plynu 95 dolarů, předtím to bylo 50 dolarů. Kyjev odmítl zvýšení ceny z 1. ledna na tržní, která činí 230 dolarů.

Juščenko hned na úvod jednání sdělil, že odolání vlády poslanci parlamentu bylo "neústavní". Prezident míní případ přeložit ústavnímu soudu, přestože pro pád vlády hlasovalo 250 z 450 poslanců. [celá zpráva]

"Toto rozhodnutí učinil parlament, který byl zvolen před čtyřmi lety za starého režimu a jenž dožívá své poslední týdny," řekl Juščenko v rozhovoru s novináři. "Ne vždy byla jeho usnesení konstruktivní ... výsledkem tohoto rozhodnutí je pouze jediná věc: destabilizace situace."

Nejvyšší rada odhlasovala odvolání vlády podle ústavní reformy schválené v loňském roce, které výrazně posilující pravomoci zákonodárného sboru. Jechanurov však argumentuje tím, že ústavní změny vstoupí plně v platnost až po březnových parlamentních volbách a že nový kabinet může jmenovat jen nový parlament. Také ministr spravedlnosti označil usnesení zákonodárců za nezákonné.

Těžká rána Juščenkovi

Experti jsou toho názoru, že bez ohledu na to, zda krok poslanců je legální nebo ne, zasadil těžkou ránu popularitě Juščenka i jeho strany před volbami.

"Poslanci nejen sesadili vládu, ale také ji zdiskreditovali tím, že obvinili ministry z mnoha hříchů včetně zrady národních zájmů (Ukrajiny)," míní Oleksandr Lytvynenko z Ukrajinského střediska pro výzkum politiky a ekonomiky (Centrum Razumkova).

Politolog Mychajlo Pohrebinskyj ze Střediska pro výzkum politiky a konfliktů, který má kontakty s opozicí, se domnívá, že krize vykazuje známky vlivu Moskvy: "Kreml doufá, že tato krize vyústí ve vytvoření prokremelské parlamentní většiny, která bude jmenovat novou vládu  loajálnější Kremlu."

Ruské spekulace o pádu vlády

Ruský deník Vedomosti poukázal na fakt, že podle nové ukrajinské ústavy má parlament od 1. ledna právo vládu odvolávat, novou ale může schvalovat až po březnových parlamentních volbách:  "Podle všeho nebyla tato událost očekávaná ani na ruské straně, která chtěla plyn použít jako prostředek nátlaku na Ukrajinu." napsal deník. Dohodu, která byla nakonec uzavřena, mnozí přijali kladně, ukrajinská opozice se ale rozhodla k činu, dodal deník.

Odvolání vlády je podle šéfa fondu Politika Vjačeslava Nikonova výrazem nedůvěry ukrajinských poslanců ke stále méně populárnímu prezidentovi. "Před parlamentními volbami je Juščenko aktivně kritizován za neschopnost zlepšit vztahy s Ruskem, za snižující se ekonomické ukazatele. A velmi důležitým faktorem bylo zvýšení cen plynu," dodal Nikonov. 

Podle ruských politologů opozice mezery v ústavě využila vědomě. Někteří se domnívají, že se toho účastnil sám Juščenko. "Pro něj je výhodné takové zostření situace, kde se ukáže ve středu dění a bez jeho pomoci by se strany sporu nemohly dohodnout," jeden z nejznámějších ruských "technologů moci" Gleb Pavlovskij.

Nové plynovody

Juščenko míní v Astaně, kam na Nazarbajevovu inauguraci přijíždějí i hlavy států z dalších šesti zemí regionu, jednat o možných trasách nových plynovodů z Kazachstánu, aby nezávisel na ruských zdrojích. V současné době vedou všechny plynovody přes Rusko. V kazašském Karachaganaku se nacházejí největší zásoby zemního plynu na světě  To, že Rusko prodává Ukrajině za 95 dolarů, je možné jen díky tomu, že nakupuje levnější plyn ve Střední Asii.

Reklama

Související články

Ukrajina a Rusko se dohodly na ceně plynu

Rusko a Ukrajina se ve středu ráno dohodly na ceně dodávek ruského zemního plynu na Ukrajinu. V Moskvě jednali celou noc šéfové ruského Gazpromu s ukrajinským...

Výběr článků

Načítám