Hlavní obsah

USA odmítají výhrady k táboru na Guantánamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/LONDÝN

Výzvu německé kancléřky Angely Merkelové, aby USA po zkušenostech z věznice na Guantánamu změnily způsob zacházení s podezřelými z terorismu, v úterý odmítl mluvčí americké diplomacie Sean McCormack.

Článek

"Na Guantánamu je dodržován právní postup k přezkoumání okolností jejich zadržení, Mezinárodní Červený kříž tam může být 24 hodin denně, ale Guantánamo slouží účelu," přešel mluvčí problémy internace asi 600 osob bez soudu a případy drsného zacházení. V táboře desítky lidí drží hladovku na protest proti podmínkám, které v něm panují. Vadí jim týrání i izolace od světa. Někteří z nich jsou vyživováni násilím. [celá zpráva

Podmínky inspekcí jsou přitom natolik omezující, že inspektoři OSN nabídku navštívil tábor odmítali, protože chtěli mluvit s vězni, což jim nebylo umožněno. [celá zpráva]

Kancléřka, která se v pátek sejde v Bílém domě s prezidentem Georgem W. Bushem, řekla pro pondělní vydání časopisu Der Spiegel, že "instituce, jako je Guantánamo, nemůže a neměla by dlouhodobě existovat" a že "musí být nalezeny jiné způsoby a prostředky pro zacházení s těmito vězni".

Zároveň ale popřela, že chce Bushe žádat o okamžité uzavření Guantánama. Svůj názor na americký postup však prý dá najevo.

McCormack dále zdůraznil, že pokud by byli nebezpeční vězni z Guantánama propuštěni, okamžitě by se vrátili do boje.

AI zveřejnila tři svědectví

Svědectví vězňů o jejich mučení a ponižování na Guantánamu zveřejní ve středu v Londýně mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Přináší příběhy vězňů, jejichž svědectví získala od advokátů zadržených.

Jemenec Abdulsalam Hala (34) řekl, že ho Američané unesli v září 2002 při jeho krátké služební cestě v Egyptě. Poté byl prý dopraven přes Ázerbájdžán do Afghánistánu, kde byl dva roky vězněn a nakonec převezen na Guantánamo. Tvrdí, že byl mnohokrát bit a urážen a že mu byla odepřena zdravotní péče.

AI dále uvádí svědectví súdánského novináře Samiho Haže (35), který pracuje pro televizi al-Džazíra. Haže zatkla v prosinci 2001 pákistánská policie. Předala ho Američanům, kteří ho v červnu 2002 dopravili na Guantánamo. "Přes tři roky bylo cílem většiny výslechů mě přimět říci, že mezi al-Džazírou a al-Kajdá existuje vazba," řekl a stěžoval si na mučení, hlavně bití přes chodidla a zastrašování psy, které muslimové považují za nečistá zvířata.

Džumá Dosari (32) byl přivezen z Afghánistánu na Guantánamo v lednu 2002 a popsal, jak byl vyslýchán asi 600krát, přitom byl často bit, trýzněn hlasitou hudbou a výhrůžkami, že bude zabit.

"Věznice musí být uzavřena a ihned se musí začít vyšetřovat četné informace o mučení a špatném zacházení od roku 2002," zdůraznila AI.

Reklama

Související články

Desítky vězňů na Guantánamu drží hladovku

Dvaapadesát vězňů na americké základně Guantánamo na Kubě zahájilo hladovku. Protestují tak proti podmínkám, jimž jsou v zařízení vystaveni. Muži podle armády...

OSN si klade podmínky návštěvy Guatánama

Inspektoři OSN odmítli americkou nabídku navštívit tábor na základně Guantánamo, pokud jim USA neumožní hovořit se zadržovanými. Na základně je mimořádně...

Výběr článků

Načítám