Hlavní obsah

V USA otevírají poštu ze zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí úředníci otevírají soukromou poštu ze zahraničí. V pondělí to připustila mluvčí celní agentury CBP, která spadá pod americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Úřady tak mohou činit u pošty z ciziny, je-li to pro bezpečnost země nezbytné.

Článek

"CBP musí zajistit, aby se do země nedostali teroristé ani jejich zbraně," řekla mluvčí CBP Suzanne Trevinová. "Jednou z oblastí, za kterou zodpovídáme je kontrola zahraniční pošty, která přichází do země. Respektujeme soukromí a vždy je držíme v popředí, ale současně si potřebujeme být jisti, že děláme svou práci a američtí občasné zůstávají v bezpečí," dodala.

Šokovanému důchodci otevřeli poštu

Na praktiku upozornil kansaský profesor dějin v důchodu Grant Goodman, jemuž v prosinci přišel dopis od filipínského kolegy. Bylo zřetelné, že obálka byla rozlepena a potom znovu zavřena. Jednaosmdesátiletý Goodman si s Filipíncem dopisuje 50 let a postupem celníků byl rozhořčen.

"Bylo to pro mne velké překvapení. Veřejnost by se měla dovědět, co se děje. Nikdo z těch, koho znám, o této praktice neví. Nikdo nikdy nepřiznal, že se to děje," řekl Goodman.

Jeho případ Trevinová nekomentovala, protože zmiňovaný dopis neviděla a není si jistá, zda byl tedy zkoumán, jak profesor tvrdí. Neuvedla ani, jak často je pošta otevírána. 

Běžná praktika

"Veškerá pošta ze zahraničí, která má být doručena v USA, je předmětem celního zkoumání," uvádí se na webové stránce CBP. To se podle mluvčího agentury Johna Mohana vztahuje i na osobní korespondenci. "Veškerá pošta znamená veškerá pošta," zdůraznil Mohan televizi MSNBC.

"Tento proces se nijak nesnažíme skrývat," dodal Mohan. "Měli jsme tuto pravomoc již před vytvořením ministerstva vnitřní bezpečnosti" ustaveného v listopadu 2002 v reakci na teroristické útoky 11. září 2001.

V USA vzbudilo kritiku odhalení, že prezident USA George Bush po útocích z roku 2001 schválil program tajného odposlouchávání osob v USA bez souhlasu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám