Hlavní obsah

Írán obnovuje jaderný výzkum

TEHERÁN

Írán sejmul pečetě z podniku na výzkum jaderného paliva, které na ně dala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). MAAE Melissa Flemingová potvrdila, že pečetě byly strženy v závodu v Natanzu.V příštích hodinách je Írán připraven obnovit výzkum. Ten byl pozastaven na dva roky. Rozhodnutí Teheránu přišlo poté, co ho Rada bezpečnosti OSN varovala před možnými sankcemi.

Článek

Ohlášený krok vyvolal už v pondělí negativní reakce. Německo jej označilo za "velmi, velmi zlověstný".

Zástupce ředitele íránské organizace pro atomovou energii Mohammad Saídí řekl, že na rozjezd zařízení budou dohlížet inspektoři MAAE. Zařízení bylo zapečetěno před více než dvěma roky. Mohammad Saídí poukázal na to, že Írán se nepouští do procesu výroby jaderného paliva, které by zahrnovalo i sporné obohacování uranu. Řekl, že jeho země hodlá pouze obnovit výzkum. Zařízení v Natanzu je podle informací MAAE "velmi rozvinuté". Teherán v něm vyráběl "stovky plynových centrifug k obohacování uranu". Zároveň stavěl kapacity využitelné i k výrobě plutonia.  

Iránský jaderný program vzbuzuje velké obavy mezinárodního společenství. Írán je obviňován ze snahy vyrobit jaderné zbraně, i když to země popírá. V poslední domě se jádro sporu týkalo především obohacování uranu. Írán tvrdil, že chce být soběstačný ohledně zásobování jaderným palivem. Vysoce obohacený uran se ale dá použít i v jaderných zbraních.

Rusko několikrát nabídlo Íránu, že muže uran obohacovat v jeho výrobních zařízeních. Při jednáních mezi Moskvou a Teheránem, které byly zahájené v neděli, padla i možnost, že by Írán uran obohacoval ve vlastních zařízeních pod kontrolou Rusů. Teherán tvrdí, že uran obohacovat musí, protože jedině takto se mohou splatit náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám