Hlavní obsah

Japonští velrybáři schválně narazili do lodi Greenpeace

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANTARKTICKÝ OCEÁN

Ke srážce japonské velrybářské lodi a vlajkové lodi organizace Greenpeace došlo v antarktických vodách. Nedělní kolize Nisshin Maru a Arctic Sunrise, jež se naštěstí obešla bez zranění či vážných následků, podle ochranářů byla z japonské strany záměrná.

Článek

"Byli jsme asi kilometr od Nisshin Maru," řekl šéf expedice Greenpeace Shane Rattenbury australské televizi. Aktivisté Greenpeace právě z gumových člunů malovali protestní nápis "velrybí maso z rezervace" na bok další z japonských velrybářských lodí. "Jiná plavidla v oblasti nebyla a nebyl žádný důvod, aby si to namířili přímo na nás," uvedl Rattenbury.

Lodi Greenpeace - vlajková Arctic Sunrise a rychlá Esperanza - se již třetí týden s částečným úspěchem pokoušejí mařit plavbu japonské velrybářské flotily, která pod záminkou vědeckého výzkumu chce v mezinárodně uznávané oceánské rezervaci ulovit tisícovku velryb - především plejtváků malých (Balaenoptera acutorostrata) a desítku myšoků (B. physalus).

Ačkoliv ochránci přírody i úřady Austrálie a další země tvrdí, že jde o maskovaný komerční lov, federální soud v Canbeře už několikrát australským ekologickým skupinám odmítl žalobu na japonskou velrybářskou společnost za nelegální zabíjení plejtváků v antarktických vodách. Soudy rozhodly, že Austrálie nemůže zabránit legální cestou velrybářům lovit v mezinárodních vodách pod ochranou Austrálie, protože Japonsko neuznává australskou jurisdikci v těchto vodách.

Kytovci umírali dlouhé minuty

Greenpeace se během minulých dní opakovaně podařilo blokovat harpunářům výhled, když se na blízku objevila hejna velryb. Blokáda byla natolik úspěšná, že flotila "uprchla" do jiných, 3,5 tisíce km vzdálených lovišť. Po dvou dnech ji však dostihli ochranáři.

Greenpeace rovněž zdokumentovala, že velryby po zasažení harpunami japonské flotily umíraly až deset minut, což je v rozporu s vědeckou i rybářskou etikou. "A to jsou případy, kdy aktivisté svými protesty nutili velrybáře ke spěchu - jak dlouho umírání trvá, když námořníky nikdo nepopohání?" komentoval informaci zoolog Vassili Papastavrou z Mezinárodní nadace pro humánní zacházení se zvířaty IFAW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám