Hlavní obsah

Fax má dokázat existenci tajného vězení CIA v Rumunsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CURYCH

Existenci tajného vězení CIA v Rumunsku podle švýcarského listu SonntagsBlick potvrzuje fax, který získaly tajné služby. Egyptské ministerstvo zahraničí v něm potvrzuje svému velvyslanectví v Londýně, že na americké základně v Rumunsku bylo vyslýcháno 23 Iráčanů a Afghánců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Deník SonntagsBlick citoval tajnou zprávu švýcarského ministerstva obrany, podle níž egyptské velvyslanectví v britské metropoli "zjistilo ze svých vlastních zdrojů, že 23 iráckých a afghánských občanů bylo vyslýcháno na základně Mihail Kogalniceanu v rumunské Konstanci na pobřeží Černého moře".

 "Podobná střediska pro vyslýchání existují na Ukrajině, v Kosovu, v Makedonii a v Bulharsku," stojí podle listu v tomto dokumentu. Faxovalo si egyptské velvyslanectví v Londýně a egyptský ministr zahraničí Ahmed Abujl Ghajt. Fax byl odeslán 10. listopadu přes satelit a zachytila ho švýcarská tajná služba.

Ministerstvo obrany sdělilo, že únik informací, k nimž se dostal SonntagsBlick, bude předmětem vyšetřování a obsah dokumentu nijak nekomentovalo.

Švýcarské úřady v prosinci oznámily, že začalo vyšetřování údajných letů strojů americké Ústřední zpravodajské služby se zajatci podezřelými z terorismu vzdušným prostorem helvetské konfederace.

Podle Manfreda Nowaka z OSN, který má případ tajných věznic na starosti, je to další zpráva potvrzující existenci tajných věznic CIA v Evropě. USA jejich existenci popírá.

Skandál kolem tajných věznic CIA ve střední a východní Evropě rozpoutal počátkem listopadu list The Washington Post. [celá zpráva] Organizace zabývající se ochranou lidských práv Human Rights  Watch později uvedla, že má poznatky naznačující, že věznice, ve  kterých CIA vyslýchala a týrala osoby podezřelé z příslušnosti k al-Kajdá, se nacházely v Rumunsku a v Polsku.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

AI potvrzuje existenci utajovaných věznic CIA

Organizace Amnesty International (AI) zabývající se ochranou lidských práv v úterý uvedla, že má důkazy svědčící o existenci tajných věznic USA. Vyplývá...

Výběr článků

Načítám