Hlavní obsah

Další Turci se nakazili ptačí chřipkou

– ANKARA

Na nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 byli pozitivně testováni tři pacienti v turecké metropoli Ankaře a dva ve městě Van na východu země, kde už tři děti chřipce podlehly. Představitel ministerstva zdravotnictví Turan Buzgan sdělil, že ze 28 vzorků, které byly podrobeny zkouškám, byly výsledky kladné u pěti.

Článek

Ptačí chřipkou se nakazili dvě děti a jeden dospělí, kteří jsou hospitalizování v nemocnici v tureckém hlavním městě Ankaře.

Agentura Anadolu také uvedla, že s podezřením na ptačí chřipku byl přijat do nemocnice ve středotureckém Corumu pětiletý chlapec. Turecká pobočka televize CNN tvrdila, že dvě děti byly s infekcí převezeny do Ankary z blízkého Beypazari poté, co se dostaly do kontaktu s mrtvou drůbeží.

Ve městě Van, které leží u hranice s Íránem, byly přijaty do nemocnice další dvě děti s podezřením na ptačí chřipku. V nemoci je ošetřováno dalších třicet dětí s příznaky ptačí chřipky.

Britská laboratoř rovněž prokázala, že čtrnáctiletý chlapec a jeho patnáctiletá sestra z východního Turecka, kteří zemřeli tento týden, byli infikováni virem H5N1. Prozatím však neuzavřela testy, jež zjišťují, zda byla nakažena také jejich jedenáctiletá sestra, která zemřela v pátek. Je to velmi pravděpodobné. Všechny tři děti byly v kontaktu s nakaženou drůbeží a její maso jedly.

Nemoc na východě země vyvolala mezi místními obyvateli paniku. V sobotu oblehli místní nemocnici a žádali ošetření. S podezřením na nemoc je hospitalizováno 30 lidí. V oblasti již bylo vybito 12 tisíc kusů drůbeže. Kvůli špatnému počasí do oblasti ještě neodjela delegace WHO.

Ptačí chřipka se šíří i u drůbeže

Turecko rovněž oznámilo nové případy výskytu ptačí chřipky u drůbeže a také z těchto zpráv vyplývá, že se nákaza mezi ptáky šíří z východu na západ. V provincii Zonguldak u Černého moře, vzdálené 1200 kilometrů na západ od nejpostiženějších mít v zemi, byla ptačí chřipka prokázána u mrtvých kuřat ve dvou vesnicích.

Výskyt viru u drůbeže byl zjištěn i v provincii Yozgat, která je vzdálena 200 kilometrů východně od Ankary. V zasažené vesnici byla podle tamního guvernéra vyhlášena karanténa a všechna drůbež byla vybita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám