Hlavní obsah

Řecko postihlo zemětřesení, nezpůsobilo vážné škody

ATÉNY

Otřesy půdy o síle 6,9 stupňů Richterovy otevřené škály pocítily v neděli po poledni v 13:35 Atény, sever Řecka a Egypt. Otřesy byly patrné i v Itálii a na Kypru. Epicentrum zemětřesení bylo v hloubce 69 kilometrů asi 200 kilometrů jižně od Athén, mezi poloostrovem Peloponés a Krétou, upřesnilo místní seizmologické centrum.

Článek

"Jednalo se o velmi silné zemětřesení, které zatřáslo celým Řeckem. Následovaly desítky dalších poměrně také silných otřesů. Epicentrum však bylo hluboko pod mořem, a to nás zachránilo," vysvětlil šéf aténského geofyzikálního ústavu Jorgos Stavrakakis.

Na řeckém ostrově Kréta dva muže lehce pořezalo rozbité sklo a jedna žena si zlomila nohu, když utíkala z domu. Desítky budov a jedno letiště v oblastech blízko epicentra byly mírně poškozeny. Nejhůře dopadl kostel na ostrově Kérkira, kterému hrozí zřícení, upřesnily úřady, které již odvolaly původní poplach pro stav ohrožení.

 "Kéž by každé zemětřesení bylo jako toto. Připravovali jsme se na mnohem vážnější škody. Naštěstí se tak nestalo," řekl šéf hasičů Andreas Kois.

"Budovy se začaly třást, pak byla dvouvteřinová pauza a nakonec to zatřáslo ještě silněji," citovala agentura Reuters přímého svědka asi sedmisekundového zemětřesení. 

Panika nepropukla

Podle agentur nepropukla v centru Athén žádná panika. Řekové jsou zvyklí na otřesy půdy. V září 1999 zemětřesní o síle 5,9 Richterovy otevřené škály zabilo v Athénách nejméně 143 lidí a dalších 60 000 připravilo o střechu nad hlavou.

Zem se v Řecku otřásla už v sobotu, kdy slabší zemětřesení o síle 4,5 stupně postihlo pobřeží řeckého ostrova Kefalonia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám