Hlavní obsah

Evropané bilancovali kroky proti SARS

Novinky, Helena Landovská, Pavel Urban, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/BRUSEL

Čínské úřady v úterý zveřejnily čísla, která ukazují, že epidemie smrtícího zápalu plic SARS v Číně začala stagnovat: ohlásily osm úmrtí a 138 nových případů, což je nejméně za poslední dva týdny. Generální ředitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Gro Harlem Brundtlandová týž den ale nabádala tlumit předčasný optimismus.

Článek

"Nemohu s jistotou říct, zda epidemie kulminovala. Rozhodně ne v celosvětovém měřítku," uvedla Brundtlandová dnes na schůzce ministrů zdravotnictví Evropské unie v Bruselu, na níž účastníci provedli především bilanci opatření proti epidemii v členských zemích. K včerejšímu dni bylo ve světě potvrzeno onemocnění u 6500 lidí, z nichž téměř 480 zemřelo.

Evropa byla zatím relativně ušetřena. Celkem se potvrdilo 33 případů SARS ve Francii, Británii, Německu, Itálii, Irsku, Švédsku, Polsku a Španělsku, ale nikdo tam nemoci nepodlehl. Všichni tamní pacienti pobývali nedávno v postižených asijských zemích.  

Společný postup Evropy není snadný

Podle mluvčího EK Thorstena Muencha řada evropských zemí už přijala opatření , takže je nyní těžké vytvořit nějakou společnou unijní politiku proti šíření SARS. Není ale vyloučeno, že se i v EU vytvoří instituce obdobná americkému Středisku kontroly a prevence nemocí, tedy jednotná databáze nemocných a společný výzkum. 

Přísná opatření proti SARS přijalo i Thajsko, prohlásil dnes v Praze thajský ministr zahraničí Surakiart Satchiratchaj. Svou zemi označil pro turisty za bezpečnou. Informoval v této souvislosti o právě uzavřené dohodě, podle níž se zvýší počet letů mezi ČR a Thajskem ze tří na sedm týdně. Do tohoto počtu jsou zahrnuty i soukromé letecké společnosti.

Epicentrem Peking

Současným epicentrem epidemie zůstává Peking. Dnes poprvé byly také zveřejněny údaje o nemocných v metropoli: podle nich SARS postihuje stejně muže jako ženy většinou ve věku 20- 50 let, přičemž 8,9 procent je mladších a 17,7 procent straších .

V Hongkongu zemřelo ke včerejšku šest lidí a devět jich nově onemocnělo a tamní úřady očekávají, že WHO zruší své varování před cestami do této bývalé britské kolonie.

WHO už ze své černé listiny takto před časem škrtla Vietnam a kanadské Toronto, protože se tam 20 dnů nevyskytl žádný nový případ.

Lék stále chybí, Hongkong zkouší kúru z bylinek

Proti coronaviru SARS dosud nemají lékaři žádný účinný lék. Švýcarská farmaceutická společnost Berna Biotech dnes sice oznámila, že zahájila výzkum vakcíny, ale teprve po čtyřech až šesti měsících bude schopna říci, zda má vznik této očkovací látky naději na úspěch a kdy by mohla být uvedena na trh.

V Hongkongu, kde bylo zaznamenáno největší procento úmrtnosti, začali zkoušet proti SARS bylinné kůry. Profesoři  Lin Lin a Jang Č- min, kteří ošetřovali nemocné SARS v jižní provincii Kuang-tung, kde se nemoc loni v listopadu objevila používají rostlinnou léčbu, která údajně pomáhá zkrátit dobu nemoci z tří týdnů na 18 dní.  Hongkongští lékaři tvrdí, že zatím nejúčinnější léčba je kombinování léku ribavirin a steroidů, nyní chtějí zkusit kombinaci moderních léků a bylin. Američtí experti naopak ribavirin za účinný nepovažují.

Reklama

Související témata:

Související články

"Zabiják" SARS se údajně šíří i výkaly

Nebezpečná epidemie SARS se může šířit také prostřednictvím výkalů. Vyplývá to z výzkumů hongkongských vědců, které v neděli zveřejnila Světová zdravotnická...

Výběr článků

Načítám