Hlavní obsah

OSN přerušila dodávky pomoci do Kašmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MUZAFFARABÁD

Organizace spojených národů v sobotu přerušila dodávky humanitární pomoci do dvou oblastí pákistánského Kašmíru, postiženého loni v říjnu ničivým zemětřesením. Reagovala tak na útok padesáti lidí, kteří si z oblastí vynutili přepravu vrtulníkem do metropole pákistánského Kašmíru Muzaffarábádu a do centra humanitárních aktivit Abbottábádu.

Článek

OSN proto zrušila plánovanou přepravu pomoci do Bana Mula a Lípa, a to do doby, než bude v oblastech zajištěna bezpečnost. Obě oblasti leží více než 100 kilometrů jihozápadně od Muzaffarábádu. K OSN se připojily i další humanitární organizace.

Niko z lidí, kteří si vynutili přepravu, nebyl následně zatčen, i když se chovali násilně a posádkám nezbylo nic než jim vyhovět.Jeden z leteckých důstojníků při tom byl napaden. [celá zpráva]

Vrtulníky jsou pro ohromné humanitární úsilí životně důležité, zvláště poté, co husté sněžení tento týden zablokovalo silnice, a na několik dní tak znemožnilo dodávky pomoci.

Pákistán současně oznámil, že připravuje "nouzové" tábory zásobené potravinami pro novou vlnu běženců, kteří by se mohli rozhodnout uprchnout z vyšších poloh Himálaje před mrazivou zimou.

Pákistánský meteorologický úřad mezitím varoval před dalším sněžením v příštích 72 hodinách - několik dní poté, co sněhové bouře zavalily některé oblasti Kašmíru a severozápadního Pákistánu více než dvoumetrovou vrstvou sněhu, a vynutily si tak přerušení letů helikoptér a dodávek pomoci.  Veškeré silnice v údolích Kaghan a Siran v Severní pohraniční provincii jsou na některých úsecích zablokovány sněhem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám