Hlavní obsah

Desítky horalů v Kašmíru útočily na vrtulníky s pomocí

ISLÁMÁBÁD

Asi 50 lidí se na dvou místech v Kašmíru rozhodlo obsadit vrtulníky s humanitární pomocí a donutit jejich posádky odvézt je z hor. Spojené národy, které v oblasti organizují pomoc, považují incidenty za politováníhodné.

Článek

Koordinátor pomoci Larry Hollingworth řekl, že v obou případech byli lidé dopraveni do bezpečnější oblasti. Nikdo z nich nebyl zatčen, po přistání se všichni rozutekli.

"Myslím, že sešli dolů z hor, protože se jednoduše chtěli dostat pryč. Je tam opravdu krutá zima," dodal Hollingworth.

"Odvezte nás pryč"

V prvním případě se asi dvacet lidí násilím dostalo do helikoptéry poté, co vyložila zásoby potravin v městě Banamula. Posádka neměla jinou šanci, než je podle jejich pokynů odvést do Muzaffarabádu.

Při druhé incidentu asi 35 lidí zaútočilo na vrtulník a nechali se evakuovat do Abbottabádu. Není jasné, kde se přesně do helikoptéry dostali.

Podle Spojených národů jsou oba případy alarmující i přesto, že jde pravděpodobně o první takové incidenty od začátku humanitární pomoci a že při nich nebyl nikdo vážně zraněn.

Nedostatek zimních stanů

Lidé postižení zemětřesením žijí ve velmi těžkých podmínkách. V pátek v jednom ze stanů na předměstí Muzzaffarabádu uhořely tři děti. Příbytek chytil, když se v něm rodina pokoušela zatopit.

Se stupňující se zimou začíná být situace kritická i proto, že humanitární organizace neposkytly dostatek na stanů vybavených ma zimu.

Podle zpráv z oblasti jich nevyhovují až tři čtvrtiny. Dopravu potravin a léků do hor navíc tento týden začalo komplikovat vytrvalé sněžení. Některé oblasti zůstaly odříznuté.

Reklama

Související články

Sníh v Evropě zabíjí a komplikuje dopravu

Přes oteplení má řada evropských zemí potíže s přívaly sněhu. V pondělí s nimi bojovali řidiči a silničáři v Rakousku i na Slovensku. Čtyři lidé zahynuli...

Čeští lékaři v Pákistánu končí

Mise českých vojenských zdravotníků, kteří pomáhali strádajícím lidem v oblastech zemětřesením postiženého Pákistánu, je u konce. V asijské zemi, kterou...

Výběr článků

Načítám