Hlavní obsah

Blair chce za svého nástupce Gordona Browna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér a předseda labouristů Tony Blair v pátek poprvé veřejně mluvil o konci politické kariéry. Za svého nástupce označil v rozhovoru s bulvárním deníkem The Sun ministra financí Gordona Browna. Blair chce ale skončit až ve chvíli, kdy dokončí svoje radikální reformy.

Článek

"Jsem zcela šťasten, že Gordon bude mým nástupcem. Potřebuje se spolehnout na to, že nastoupí po mně, a to je zcela fér," prohlásil Blair. Tak vstřícná slova směrem k Brownovi jsou v Blairově případě bezprecedentní. Dosud ministru financí vyjadřoval pouze respekt.

Blair už třikrát u voličů zvítězil, počtvrté ale o mandát usilovat nechce. Nechal se sice slyšet, že ve funkci zůstane až do roku 2009, kdy se budou konat další řádné volby, ale analytici soudí, že odejde dřív. Údajně by to mohlo být už do dvou let.

Blair musí čelit rebelům ze své vlastní strany a ani v parlamentu nemá takovou většinu, jakou by si přál. V rozhovoru přiznal, že reformy školství a zdravotnictví tak bude patrně těžké prosadit. "Věřím, že vyhraji za pomoci argumentů a tyto změny prosadím," věří si nicméně.

Politologové a Brownovi stoupenci si myslí, že Brown nekandidoval proti Blairovi ve volbách předsedy strany v roce 1994 výměnou za slib, že mu jednou Blair svoji funkci přepustí. Blairovi příznivci ale existenci takové dohody popřeli.

Na to, jak údajně vypadá typický Blairův den v úřadě, se můžete podívat na těchto stránkách. [video]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám