Hlavní obsah

Bulharsko má zájem o základny USA

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA

Bulharsko chce udělat vše pro to, aby získalo Spojené státy pro stávající vojenské základny na svém území. Prohlásil to v úterý v bulharské soukromé televizi bTV bulharský ministr zahraničí Solomon Pasi. V interwiev ministr prohlásil, že americká vojenská přítomnost "zaručí mír, bezpečnost a hospodářský rozvoj oblasti".

Článek

Dnes odlétá Pasi do Washingtonu, kde se má ve čtvrtek společně s ministry dalších sedmi zemí vstupujících do NATO setkat s prezidentem Georgem W. Bushem.  

Bulharsko bylo při válce s Irákem plně na straně USA, když otevřelo svůj vzdušný prostor pro americké letectvo a dalo mu k dispozici své vojenské základny.

Bulharská očekávání

Již před loňským listopadovým summitem NATO v Praze Pasi Právu řekl, že jeho země očekává od NATO podstatnou podporu pro modernizaci nebo budování objektů a zařízení, jako jsou letiště, komunikační a informační systémy, radary atd. Bulharsko také získá přístup k vyspělým technologiím a know-how. 

Jako jednoho z velmi aktivních budoucích nových členů navštíví Bulharsko při své evropské cestě v době od 9. do 16. května americký ministr zahraničí Colin Powell.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus a Svoboda se přou o základny USA

Další roztržka mezi prezidentem Václavem Klausem a ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou vyšla najevo o víkendu. Tentokrát jde o rozdílné názory šéfů Hradu...

Výběr článků

Načítám