Hlavní obsah

Izraelský premiér Šaron je po operaci v kritickém stavu

CNN, ČTK, Novinky, Haaretz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Ve čtvrtek ráno se podařilo po druhé několikahodinové operaci zastavit silné krvácení do mozku u izraelského premiéra Ariela Šarona (77), který bojuje život. Ve středu ho postihla mrtvice. "Jeho stav je "vážný, ale stabilizovaný," uvedl ráno pro CNN profesor Šlomo Mor Josef, který je ředitelem jeruzalémské univerzitní nemocnice Hadasa, kde je Šaron hospitalizován.

Článek

Šaron zůstává v komatu a bude po dalších 24 hodin udržován v hlubokém bezvědomí. Byla mu nasazena sedativa. Podle profesora jsou všechny klíčové životní funkce na normální úrovni, ale stav premiéra zůstává vážný. Je na jednotce intenzivní péče.

Před druhou operací Mor Josef  uvedl: "Pokračujeme v zákroku, další oblasti potřebují být operovány. Premiér je připojen na dýchací přístroj."

U Ariena Šarona bylo po vyšetření na CT zjištěno další masivní krvácení do mozku, které muselo být zastaveno. To už měl Šaron za sebou první šestihodinovou operaci. Do nemocnice byl převezen ve středu večer.

Pravomoce premiéra přešly na vicepremiéra Ehuda Olmerta. Ten na čtvrtek svolal mimořádné jednání vlády. Začalo v devět hodin místního času. Ehud Olmert měl pravomoce převzít v každém případě, protože Šaron měl ve čtvrtek původně prodělat angioplastiku. Toto opatření však bylo z rozhodnutí generálního prokurátora Menachema Mazuze zavedeno už v noci.

Politici se snaží nevyostřovat napětí v zemi. Současný předseda Likudu Benjamin Netanjahu ráno ohlásil, že ministři za Likud odloží ohlášenou demisi a zůstanou ve vládě.

USA vyjádřily obavy, Hamás se raduje

Šaronovým stavem jsou znepokojené Spojené státy. Bílý dům na dnešek zorganizoval schůzku vysokých činitelů k vyhodnocení situace na Blízkém východě. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová hovořila telefonicky s hlavním Šaronovým poradcem Dovem Weisglassem. Jak pravil někdejší americký koordinátor pro Blízký východ Dennis Ross: "Ariel Šaron je ztělesněním současného většinového mínění v Izraeli, ale nyní je bez následovníka."

Zcela opačný pohled zaujímá radikální palestinské hnutí Hamás: "Region bude bez Šarona lepším místem. Svět se zbaví jednoho z největších představitelů zla na světě," prohlásil v reakci na zprávy o Šaronově zdravotním stavu mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí. "To, co se děje Šaronovi, je boží vůle určená despotům a zločincům," dodal.

Palestinský premiér Ahmad Kurája přitom prohlásil, že zdravotní stav izraelského kolegy sleduje s "velkou starostí". "Naše myšlenky a motlitby směřují k premiéru Šaronovi a izraelskému lidu. Přejeme ministerskému předsedovi rychlé uzdravení," dodal Kurája.Podporu Šronovi vyjádřil i ministr zahraničí Velké Británie Jack Straw, který je právě na návštěvě Libanonu.

Volby se neposunou, budou v březnu

Šaron v posledních dnech pokračoval v předvolební kampani. Do voleb jde v čele nové strany Vpřed, se kterou měl šanci získat třetinu křesel v Knesetu.

Mluvčí izraelského parlamentu Reuvel Rivlin sdělil, že volby by se přes Šaronovu nemoc neměly odkládat a uskuteční se v plánovaném termínu 28. března. Sdělil, že je nutné zajistit politickou stabilitu země. Izraelská vláda se na podzim rozpadla, odešli z ní poslanci Strany práce a bez nich neměla většinu v parlamentu. Část poslanců strany Likud, kterou v té době Šaron vedl, stála proti premiérovi kvůli tomu, že se stáhl z pásma Gazy.

Obvinění z úplatkářství

Mrtvice premiéra postihla pár hodin poté, co jeho rodina byla obviněna z úplatkářství. Šaronova rodina v minulosti měla dostat tři milióny dolarů (na 80 mil. Kč) od rakouských bratrů Schlaffových. Panuje vážné podezření, že šlo minimálně zčásti o úplatky. S odvoláním na nejmenované policejní zdroje o tom v úterý večer informovala místní televize Channel 10.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám