Hlavní obsah

USA: z 13 zavalených horníků přežil jediný

TALLMANSVILLE

Jediný horník přežil pondělní výbuch v dole Sago v Západní Virgínii. Záchranáři ho z 80 metrové hloubky vyprostili po 41 hodině ve středu. Zbylých dvanáct havířů zemřelo. Přeživším je šestadvacetiletý Randall McCloy, který byl v kritickém stavu převezen do nemocnice.

Článek

Zpráva vyvolala šok, protože předchozí informace uváděly, že se podařilo zachránit 12 havířů z 13 a zahynul jen jediný, jehož tělo bylo nalezeno už v noci.

Lidé už slavili. V kostele, kde trávili čas příbuzní horníků, se rozezněly zvony. Guvernér státu Joe Manchin na původní zprávu reagoval slovy: "Věřte v zázraky." 

Třináct horníků mělo přežít ve vzduchové kapse. Mylná zpráva o záchraně vznikla kvůli špatné komunikaci se záchranáři, uvedlo vedení dolu, které vědělo už dvacet minut po jejím zveřejnění, že není pravdivá.

Předseda společnosti Internation Coal Group Ben Hatfield vysvětlil, jak se rozšířila zpráva o záchraně horníků: "Způsobil to zbloudilý hovor na mobil. Telefonáty z týmu záchranářů pod zemí do střediska záchranných operací zřejmě brali různí lidé." Někdo z nich asi zprávu předal dál bez souhlasu. "Tato informace se rozšířila jako požár, protože přišla ze střediska operací, ale byla to špatná informace. International Coal Group nikdy nezveřejnila, že všech 12 horníků je naživu, nemohli jsem tuto zprávu potvrdit," dodal Hatfield. 

Horníky uvěznil v podzemí výbuch v pondělí v šest hodin ráno místního času. Na povrchu s nimi nebylo spojení a v úterý se začalo pochybovat , zda ještě žijí, protože v dole byla vysoká koncentrace jedovatých plynů.

Nález mrtvého vyvolal obavy

V úterý v noci bylo nalezeno jedno tělo mrtvého havíře dvě stě metrů od nepoškozeného důlního vozíku asi 3500 metrů od ústí šachty. Oběť podle předchozích zpráv nebyla identifikována. V tu chvíli mnozí už ztratili naději. "Každý v kostele byl zničený,"  řekla dobrovolná pracovnice Červeného kříže Tamila Swingerová, které byla v tu chvíli u kostela. Mnozí podle ní podlehli panice.

Informaci o nálezu těla označil Ben Hatfield, generální ředitel společnosti International Coal Group, která vlastní i důl Sago, za "noční můru".

Předtím totiž byly známky toho, že havíři ještě žijí a pokoušejí se dostat na povrch. Horníci totiž u sebe měli kyslíkové přístroje. "Naší nadějí bylo, že nalezli místo, které zabezpečili, obestavěli barikádami a v něm byli schopni přežít," řekl Hatfield.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám