Hlavní obsah

Útoky na londýnské metro stály pár stovek liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vyšetřování červencových bombových útoků na Londýn přineslo varovné odhalení. Náklady na atentáty v metru a na ulicích podle všeho nepřesáhly několik stovek liber.

Článek

Britský Scotland Yard se na finanční pozadí výbuchů zaměřil hned potom, co odhalil totožnost atentátníků. Hlavní organizátor útoků, vysokoškolský asistent Mohammad Sidique Khan a jeho komplicové při nich zabili 52 lidí. Zdá se, že právě za jeho vydělané peníze nakoupili materiál, který pro výrobu bomb potřebovali.

"Příprava 11. září stála podle vyšetřovatelů asi 500 tisíc dolarů. A u nedávných terorististických útoků na Bali, v Istanbulu a Madridu to bylo ještě méně. Náklady se očividně snižují exponenciálně," konstatuje Loretta Napoleoni, ekonomka, která se na financování terorismu specializuje.

Náklady na útoky na Londýn byly ale i přesto až nezvykle nízké. Například atentáty na madridskou veřejnou dopravu se odhadují na 10 tisíc dolarů. V případě Londýna je to přibližně desetkrát méně.

Britská vláda by ve spolupráci s ostatními evropskými zeměmi s problémem financování terorismu ráda něco dělala. Jak? To je otázka. Nemohoucnost systému pojmenovává Douglas Greenburg z komise vyšetřující americké atentáty ze září 2001: "Když někdo normálně pracuje a ukládá si peníze do banky, těžko mu někdo zabrání v tom, aby si za ně koupil a ve sklepě sestavil bombu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám