Hlavní obsah

Pád střechy stadiónu v Bavorsku si vyžádal už jedenáct mrtvých

BAD REICHENHALL

V bavorském Bad Reichenhallu se v pondělí v 16 hodin pod množstvím sněhu zřítila část střechy zimního stadiónu, kde bylo padesát lidí. Trosky zabily jedenáct lidi. Dalších 32 osob utrpělo zranění, desítka z nich vážné. Uvedla to v úterý místní policie s tím, že neštěstí nejspíš nepřežili i další lidé.

Článek

"Pět těl se našlo. Jedna ze zachráněných osob (dvanáctiletý chlapec) zemřela později v nemocnici. Pět dalších těl je vidět, ale zatím nemohla být vytažena," řekl mluvčí policie Franz Sommerauer. Ta se záchranáři pátrá po dalších asi deseti pohřešovaných lidech. V akci zůstává 350 lidí z původně 700 nasazených.

Na stadionu alpského střediska Bad Reichenhall bruslila v době neštěstí asi padesátka lidí, především rodiny s dětmi. Mezi mrtvými je, muž mladá žena a její osmiletá dcera, dále sedmiletá dívka a dva chlapci ve věku 12 a 13 let, upřesnila policie. Dalších 35 osob utrpělo zranění, desítka z nich vážné.

Záchrannáři však slavili i úspěchy, šest hodin po nehodě se jim podařilo z trosek vyprostit podchlazenou ženu se zhmožděninami.

Zvedání střechy

"Zkusíme zvednout zřícenou část střechy a nasadit psy," sdělil policejní mluvčí Fritz Braun, který už dříve uvedl: "Záchranné práce jsou velmi obtížné. Je těžké se dostat do budovy." Dodal, že podle prvních odhadů v době neštěstí na kluzišti bruslilo nejméně padesát lidí. Policie informovala, že už začala rozsáhlou akci na vyproštění těl poté, co zabezpečila  budovu tak, aby záchranáři mohli dovnitř. Němcům pomáhají i rakouští záchranáři z 10 kilometrů vzdáleného Salcburku. Nasazeni jsou psi, kteří pátrají po přeživších.

Plánované zvednutí střechy se však zdrželo, protože se na místo kvůli velkému množství napadaného sněhu nemohly dostat mohutné jeřáby. Střechu v noci nadzvedlo šest strojů.

"Obáváme se, že mezi mrtvými a raněnými bude mnoho dětí. Naši záchranáři očekávají nejenom těžce raněné, ale také lidi, kteří budou trpět podchlazením," uvedl Peter Volk, který má na starosti záchranné práce. To potvrdil i Braun: "V hale je bohužel mrtvolné ticho. Není slyšet nářek zraněných."

Hokejisté ze strachu zrušili trénink

Střecha stadiónu ze 70. let zřejmě neudržela váhu nově napadlého sněhu, i když policie se k tomu nevyjádřila. Podle mluvčího místního hokejového týmu Thomasa Rumpeltese zrušili hokejisté kvůli množství sněhu na střeše trénink. Naneštěstí byl stadión otevřen pro veřejnost. Policie však informaci o možném varování před probořením střechy nepotvrdila.

Bad Reichenhall u hranic s Rakouskem poblíž Salcburku je známý těžbou soli a je také vyhledávanými lázněmi i lyžařským střediskem.

Sníh nezabíjel jen na stadiónu, lavina také zavalila deset lyžařů, z nichž dva zahynuli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Halu opustili dvacet sekund před zřícením

V Hošťálkové na Vsetínsku se kolem poledne zřítil strop soukromé firmy. Obrovské štěstí měli její pracovníci, kteří objekt opustili dvacet sekund před zřícením...

Výběr článků

Načítám