Hlavní obsah

Největší silvestrovskou party nachystal Berlín

Právo, Vladimír Plesník
BERLÍN

Nikoli ohnivě temperamentní Rio de Janeiro, nebo snad Mekka hříchu Las Vegas, ale německá metropole Berlín se dnes stane hostitelem největší silvestrovské párty. Proběhne přímo v srdci města, u Braniborské brány.

Článek

"Očekáváme přes milión hostů," pochlubil se pořadatel Willy Kausch. Na třídě 17. července směrem k bráně vyrostla dvě obří ruská kola, osm stanů pro diskotéky, čtyři pódia s obřími televizními obrazovkami a více než 200 stánků s občerstvením.

Protože příchod nového roku se plně ponese ve znamení mistrovství světa v kopané 2006 ve Spolkové republice, přesně o půlnoci spustí ohňostroj ze 1600 raket na obloze dvanáctiminutové představení na motivy fotbalového šampionátu.

Čeká se "Císař"

Na pódiu západně od Braniborské brány přijde při show ke slovu všech 31 zemí, včetně ČR, jež se na MS probojovaly. Dvaatřicet fotbalových míčů o průměru takřka dva metry, zabalených do vlajek účastníků, se bude kutálet Braniborskou branou. Berlínský primátor Klaus Wowereit (SPD) a spolkový ministr vnitra Wolfgang Schäuble (CDU) předají velvyslancům nebo jejich zástupcům dárky.

"Protože televizní záběry půjdou do celého světa, je to jedinečná příležitost, jak ukázat hosty i Německo," vysvětlil Mike de Vries, šéf reklamní kampaně Země nápadů pořádané spolkovou vládou a zástupci německého hospodářství. Jedinou neznámou zůstává, zda se objeví Franz "Císař" Beckenbauer, šéf organizačního výboru MS. Pozvánku sice obdržel, ale do poslední chvíle se nevědělo, zda dorazí.

Až do rána pak hosté mohou tančit - a ve stanu s karaoke i zpívat - na jevištích, pod plachtami, a pokud tomu nezabrání mráz, i pod širým nebem. O bezpečnost se kromě pořadatelů postará přibližně 800 policistů, 1400 hasičů a přes sto lékařů a zdravotníků Německého červeného kříže. "Loni jsme kvůli ublížení na zdraví, přestupkům proti zákonu o držení zbraní a loupežím kapsářů zadrželi 21 lidí," potvrdil policejní prezident Dieter Glietsch.

Kouzelník v ledu

Pozornost hostů na sebe bezpochyby strhne i německý iluzionista Vincet Vega (38). Oblečen jen do kalhot a košile se už ve středu nechal zavřít do šest tun těžkého bloku ledu. Jídlo a vodu přijímá prostřednictvím trubičky a věří, že v úzké průrvě vysekané do ledu vydrží až do sobotní půlnoci, kdy má být vysvobozen. Pokud to skutečně dokáže, překoná tím dosavadní rekord 48 hodin.

Mimochodem, když už je řeč o rekordech: letošek se zapíše do dějin německé metropole jako turisticky nejúspěšnější rok v historii. Jak Právu potvrdila Natascha Kompatzká, mluvčí agentury Berlin Tourismus Marketing, v roce 2005 si do Berlína podle odhadů našlo cestu 165 miliónů lidí, z nichž 15 miliónů zůstalo v průměru 2,3 dne a přenocovalo v hotelích, což je růst o 23 procent. "Taková čísla jsme očekávali až v roce 2010," pochvaluje si.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám