Hlavní obsah

Při srážce emigrantů s policisty zemřelo v Egyptě dvacet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Nejméně dvacet súdánských imigrantů a žadatelů o azyl včetně několika dětí přišlo v noci na pátek o život, když je egyptská policie vyhnala z parku, kde se koncem léta usadili a vytvořili provizorní tábor. Podle některých byly při akci zraněny stovky lidí. V provizorním táboře přebývalo 3000 lidí. Policisté se snažili Súdánce přesvědčit, aby tábor u kanceláří OSN vyklidili, ale jejich vůdcové to odmítli.

Článek

K tragédii došlo, když  lidé v panice prchali před policisty, kteří se je pokusili naložit autobusů. Egypťané použili vodní děla.

"Vypukla panika, ve které bylo třicet demonstrujících zraněno, většinou to byli starší lidé a děti. Okamžitě byli převezeni do nemocnice, kde deset z nich zemřelo," uvedlo v prohlášení egyptské ministerstvo vnitra.

"Pokoušeli jsme se je přesvědčit, aby se rozešli, ale bezvýsledně," stálo v prohlášení. Při akci bylo zraněno 23 policistů. Ministerstvo obvinilo vůdce imigrantů z podněcování útoků na policisty.

Imigranti měli strach 

Podle svědků si policejní zákrok vyžádal více zraněných, než kolik je oficiálně přiznáváno. Obrana lidí v táboře byla údajně pochopitelná. Autobusy je totiž odvážely do pouště u Káhiry.

"Chtějí nás zabít," křičel jeden u nich. "Naše požadavky jsou legitimní, máme právo protestovat, je to naše jediné právo."

"Stovky lidí byly zraněny, nevím, jak to popsat," řekl imigrant  Napoleon Roberts. "Nevíme, co se stane dále, lidé jen truchlí nad mrtvými." 

V malém parku v sousedství rušné třídy, se stovky Súdánců usadily již koncem září přímo proti úřadu OSN pro uprchlíky. V provizorním táboře zemřeli tři lidé včetně čtyřletého chlapce, který podlehl zápalu plic začátkem prosince. Řada žen tam také porodila.

Úřady dlouhodobě uprchlíky varovaly, že tábor nemůže být v parku nekonečně dlouho. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky minulý týden sdělil, že se mu podařilo dosáhnout dohody s některými z vůdců. Slíbil, že obnoví zkoumání některých případů a nabídl jednorázové částky ve výši až 700 dolarů na ubytování v Egyptě.

Většina imigrantů však dohodu odmítla s tím, že chtějí slib, že se budou moci usadit v zahraničí. Podle komisaře byly ale jejich požadavky nereálné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám