Hlavní obsah

Sněhová kalamita postihla celou střední Evropu

– EVROPA

Husté sněžení a vítr komplikují provoz nejen na Moravě, ale také v celé střední Evropě. Nejhorší je situace na Slovensku, kde je částečně zkolabovaná doprava. Dálnici mezi Bratislavou a Trnavou uzavřela havárie 40 aut, vyžádala si tři mrtvé.

Článek

Mluvčí bratislavské policie Silvia Miháliková řekla, že počet obětí se může ještě zvýšit, kromě mrtvých si hromadná srážka vyžádala i desítky zraněných. Dálnice je stále v obou směrech uzavřena.

"Situace na dálnici D1 je nadále kritická. Lidé po nehodách vycházeli z aut a následně docházelo k dalším nehodám s tragičtějšími následky," uvedla Miháliková..

Sněhové závěje a jazyky ohrožují podle Slovenské správy silnic také dopravu v okresech Nitra a Zlaté Moravce, na rychlostní silnici R1 mezi Trnavou a Nitrou, na dálnici D2 mezi Malackami a Bratislavou a ve všech okresech na Oravě, kde nastala kalamita. V okrese Čadca hrozí náledí.

V Bratislavě nejezdí některé tramvaje

Třetí den sněží i ve slovenské metropoli, kde sníh a vítr ochromují silniční provoz. Vítr tu v nárazech dosahuje rychlosti až 90 kilometrů v hodině při teplotě minus šest stupňů. Spoje městské hromadné dopravy se zpožďují. Největší problém mají podle dispečera bratislavského dopravního podniku Michala Peka tramvaje, některé linky musely být odkloněny.

Kvůli silnému větru mají zpoždění i vlaky, a to až 80 minut. Navzdory nevlídnému počasí bratislavské nemocnice zatím nezaznamenaly zvýšený počet úrazů.

Na extrémně prudký vítr se sněhem na západním Slovensku upozorňovali meteorologové už předem.

Dálnice mezi Budapeští a Vídní je zavátá

Dálnice mezi Budapeští a Vídní byla uzavřena, když ji po celonoční vánici zasypaly masy sněhu. V krajně nepříznivých podmínkách se srazilo čtyřicet aut. V řetězové srážce utrpělo zranění nejméně sedm lidí. Sníh omezuje provoz i na budapešťském letišti, kde zůstala otevřena jediná vzletová dráha. Velké problémy jsou i na železnicích, většina spojů má značné zpoždění.

V Rakousku poryvy vichřice strhaly na železnici troleje, řada vlaků proto nevyjela. Už v ranních hodinách se ale v části Burgenlandu na východě země podařilo dodávky elektřiny obnovit, zaváté ale jsou koleje. Na dálnicích ve Štýrsku a v Korutanech na jihu Rakouska zaznamenala policie desítky dopravních nehod, problémy jsou i na dálnici z jihu země na Vídeň.

S mohutnými přívaly sněhu se potýkají také v Polsku, kde zima připravila v posledních deseti dnech o život už 22 osob. V noci na dnešek sněžilo zejména na jihu země, kde se doprava dostala do kritické situace.

Sníh v Itálii a mrazy ve Švýcarsku

Sníh pokrývá velkou část Itálie hluboko pod Řím, i když většinou jen ve výše položených oblastech. Už druhý den je ale pod sněhem i Florencie, kde nesněžilo 21 let. Letiště ve Florencii kvůli husté mlze zrušilo už sedm letů, zpoždění hlásí i římské Ciampino. Kvůli vánici a průtržím mračen musela vyhlásit italská Civilní obrana stav pohotovosti v oblasti kolem Neapole na jihu země. 

V La Bévine ve švýcarském  kantonu Neuchâtel na západě byl dokonce naměřen teplotní rekord minus 35 stupňů Celsia.

Problémy ve Francii a Británii

Komplikace přetrvávají i ve Franci, kde platí kvůli sněhu a náledí druhý nejvyšší stupeň pohotovosti. Úřady zakázaly provoz na dálnicích A20 u Limoges a A84 u Rennes, totéž platí pro řadu méně významných komunikací.Ve většině západní Francie nesmějí na silnice nákladní auta. Značné problémy působí náledí řidičům v Normandii.

Nepříznivé klimatické podmínky přetrvávají i v Británii, policie varovala řidiče, aby raději nevyjížděli. Některé části ostrovů leží už několik dní pod sněhem, na mnoha místech zaznamenávají mrazivé teploty, hustou mlhu, náledí a silný vítr.

Reklama

Související témata:

Související články

Přívaly sněhu komplikují dopravu v Evropě

Přívaly sněhu, které už několik dní za sebou postihují řadu evropských zemí, působily během středy velké problémy především v silniční dopravě. Závěje, silný...

Výběr článků

Načítám