Hlavní obsah

Nacista Demjanjuk bude deportován z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CLEVELAND

Bývalý nacistický dozorce v koncentračních táborech John Demjanjuk, bude deportován ze Spojených států na svou rodnou Ukrajinu. Ve středu o tom rozhodl americký imigrační soud. Za to, aby mohl zůstat v USA, bojoval tento pětaosmdesátiletý automechanik v důchodu skoro 30 let.

Článek

John Demjanjuk přišel o americké občanství v roce 2002 poté, co podle tehdejšího soudu dokumenty prokázaly, že byl za druhé světové války dozorcem v několika koncentračních táborech. Muž tvrdí, že se ho inkriminované spisy netýkají, trvá na tom, že byl pouze válečným zajatcem.

Demjanjuk se snaží ve Spojených státech zůstat, obává se totiž, že bude po návratu do vlasti pronásledován nebo dokonce mučen.  

Imigrační soudce Michael Creppy však uvedl, že pro toto neexistuje žádný důkaz, a tedy, že deportaci Demjanjuka nic nebrání. Bývalý nacistický dozorce, který v současnosti žije v Clevelandu ve státě Ohio, se proti rozhodnutí soudu může odvolat do 30 dnů.

Spojené státy deportovaly Demjanjuka již v roce 1977, kdy ho obvinily, že působil jako dozorce známý pod přezdívkou Ivan Hrozný ve vyhlazovacím táboře Treblinka na území Polska obsazeného nacisty.

Demjanuka vydaly do Izraele, kde byl usvědčen a odsouzen k trestu smrti oběšením. Později ale izraelský nejvyšší soud konstatoval, že dozorcem s touto přezdívkou byl patrně někdo jiný. Demjanjuk se následně vrátil do USA, kde mu bylo obnoveno občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám