Hlavní obsah

Test DNA může ve Virginii prokázat nevinu popraveného

Právo, roš

Nevinu Rogera Keithe Colemana, odsouzeného k smrti a popraveného v roce 1992 ve Virginii za znásilnění a vraždu švagrové, může prokázat dodatečný test DNA, jenž v době jeho odsouzení před 23 lety ještě nebyl k dispozici.

Článek

Rozhodnutí guvernéra Marka Warnera nařídit zkoušku očekávají organizace, podle nichž byl Coleman nevinný a jejichž dosavadní žádosti o dodatečný test DNA v průběhu mnoha let virginské soudy odmítly.

Demokrat Warner, jenž se hodlá ucházet o prezidentskou nominaci 2008, už test neoficiálně slíbil, avšak soudní znalec Edward Blake, jenž má nepatrný vzorek spermatu a krve z místa činu, chce záruku, že je virginské úřady nezničí, jak to podle jeho slov udělaly už v několik případech.

Vyjednávání pokračuje. Pokud by se ukázalo, že Coleman zločin nespáchal, bylo by to poprvé, kdy by vědecká metoda doložila nevinu popraveného, což by vyvolalo další vlnu diskusí o beztak už sporném ukládání trestů smrti v USA.

V polovině prosince byl po sedmi letech ve vězení v Ohiu zproštěn obvinění Clarence Elkins, odsouzený pouze na základě výpovědi své šestileté neteře k doživotí za její znásilnění a vraždu tchyně v roce 1998.

Prokuratura tehdy odmítla provést zkoušku DNA, protože na ni prý neměla prostředky v rozpočtu (stojí 7400 dolarů, respektive 180 tis. Kč). Zaplatila ji Elkinsova rodina, která se zadlužila a na soukromé vyšetřování případu vynaložila celkem sto tisíc dolarů (2,4 mil. Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám