Hlavní obsah

Americká vánoční tragédie: zabil matku, tři další lidi a sebe

WASHINGTON/TORONTO

Washingtonem o Vánocích otřásla rodinná tragédie, při níž zemřelo pět osob. Sedmadvacetiletý muž zabil doma svou matku, pak tři známé a nakonec spáchal sebevraždu.

Článek

O střelbě se policie dozvěděla v 10:25 místního času. Dorazila k domu, před nímž stál opuštěný Ford Ranger. Ze strachu police okamžitě nevstoupila do dvoupatrového domu. Policisté zjistili, že vůz je registrován na třiapadesátiletou Sheilu Cheathamovou. Hlídka jela k jejímu domu a za ním našla její tělo. 

O hodinu poději policisty hlídkující u domu, ze kterého se měla ozývat ráno střelba, vyhledal dvacetiletý muž, který se ukrýval ve sklepě a odtamtud volal policii.

Příslušníci speciální policejní jednotky SWAT začali opatrně prohledávat dům. V horním patře vánočně vyzdobeného domu našli tři těla obyvatel - 50leté Janiny Priceové, 19letého Adama Priceho a 20letého Christophera Bura. Dvě těla ležela u postelí, jedno bylo na záchodě.

Postřelil i psa

Posledním mrtvým byl sám vrah, který vypálil na 50 ran ze své devítimilimetrové pistole. Tři střely zasáhly také černého labradora, ale ten se po operaci rychle zotavuje.

Policejní velitel plukovník Dave Rohrer řekl: "Asi nikdy nebudeme schopni odpovědět na nejdůležitější otázku - proč?" Major Bob Callahan, který vede oddělení vyšetřování, sdělil: "Skutečně nevíme, co ho motivovalo jít k Priceovým a tam udělat, co udělal." Oběti podle něj "právě vstávaly, což plyne z pozic těl." Dveře ložnice byly otevřeny násilím.

Velitel Rohrer sdělil, že existuje důkaz, že Cheatham volal Priceovým, jestli by je mohl navštívit a "oni ho žádali, aby to nedělal".  Neví, ale proč ho Priceovi odmítli. Policie vyslýchá bratry střelce, aby zjistila, jaké měl s nimi vztahy. Podle některých zpráv byl Cheatham několikrát zadržen pro přestupky. Také navštěvoval psychiatry.

Střelba do nakupujících v Torontu

Vánoční střelbu zažili i v kanadském Torontu. Tam zadrželi dva podezřelé, kteří v pondělí údajně začali střílet do davu před obchodním střediskem. Palba zabila mladou ženu a zranila šest dalších lidí. Zajištěna byla také zbraň.

Na zaplněném chodníku před obchodním střediskem Eaton Center neznámí pachatelé začali pálit do lidí. Nakupující se rychle snažili schovat. "Někdo slyšel výstřel a všichni běželi dozadu do obchodu," uvedla prodavačka z obchodu s kamerami Magnolia Sandovalová.

Palba zabila mladou ženu a zranila šest dalších lidí, kteří byli ošetřeni. Nikdo z nich ale není ve vážném stavu. "Nemůžeme říci, kdo byl terčem a kdo byl zasažen náhodou," uvedl seržant Stan Belza. "Byl to velmi rušný nákupní den. Bylo tam hodně lidí."

Policie zjišťuje, zda střelba nesouvisí s nějakým gangem. Nesdělil, zda oba zadržení jsou právě střelci, ani kolik lidí bylo do útoku zapleteno." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám