Hlavní obsah

Na Slovensku by mohli odmítnout provést interrupci a rozvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Připravovaná smlouva s Vatikánem o výhradě svědomí rozdělila slovenskou veřejnost na dva tábory. Část politické scény a veřejnosti chce tuto normu prosadit do slovenského právního řádu co nejdříve a druhá část o tom nechce ani slyšet. Podle ní by pak lékař mohl odmítnout provádět interrupce a právník rozvodovou kauzu.

Článek

"Výhradu svědomí chceme prosadit ještě do konce nynějšího volebního období. Požádáme své partnery ve vládě o podporu a uvidíme, jak zareagují," prohlásil poslanec vládního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Pavol Abrhan. Ukázalo se však, že ostatní vládní strany, byť se rovněž hlásí ke křesťanskodemokratickým principům, se do této záležitosti necelý rok před volbami nehrnou.

"Je to složitý problém, který nelze řešit narychlo. Strany by si měly dát výhradu svědomí do svého volebního programu a voliči ve volbách rozhodnou, zda s tím souhlasí," reagoval Ivan Harman, generální sekretář Slovenské demokratické a křesťanské unie (SDKU) premiéra Mikuláše Dzurindy. Tím dal jasně najevo, že SDKU je pro řešení této otázky až po parlamentních volbách v roce 2006. Proti otevřeně vystupuje část vládních poslanců, kteří se oddělili od liberální Aliance nového občana (ANO). Koalice tudíž nemá pro schválení dostatek hlasů.

Petice proti petici

Liberálové začali dokonce sbírat hlasy pod petici Za moderní Slovensko, která označuje smlouvu o výhradě svědomí přímo za diskriminační. "Zaváděla by kategorii rovných a rovnějších a kategorii občanů druhého řádu. Výhrada svědomí se musí uplatňovat tak, aby to neohrožovalo základní lidská práva," říká mluvčí ANO Magda Krasulová. Podle liberálů by měla být výhrada svědomí upravena v domácí legislativě, nikoliv prostřednictvím bilaterální smlouvy s Vatikánem. "Toto právo by mělo být garantováno všem, nejen na základě náboženství. Legislativa by měla také přesně vymezit, na jaké oblasti se výhrada svědomí vztahuje," zdůraznila Krasulová.

"Všichni jsou si před zákonem rovni a platí pro ně stejné zákony. Ochrana výhrady svědomí na základě římskokatolického vyznání by vedla k porušování práv jiných osob," stojí v petici s více než dvaceti tisíci podpisy.

Ale asi 50 tisíc podpisů už doprovází petici, ve které Fórum života vyzývá vládu a parlament k urychlenému podpisu smlouvy. "Cílem je chránit lidi před diskriminací v zaměstnání a to bude ku prospěchu života celé společnost. Chceme vládu rozhýbat," uvedl výkonný ředitel Fóra života Marek Michalčík.

Protestní dopis europoslanců

Část veřejnosti se však obává, že katolická církev by smlouvou dostala do rukou mimořádná práva neslučitelná s právním pořádkem suverénního státu.

K přijetí principu výhrady svědomí se Slovensko zavázalo již v roce 2000, kdy ratifikovalo základní smlouvu s Vatikánem. Jako mezinárodní smlouva by byla dohoda s Vatikánem nadřízena slovenským zákonům. Proti přijetí smlouvy Slovenskem se postavilo i 52 poslanců Evropského parlamentu ze 14 členských zemí, kteří poslali protestní dopis premiéru Dzurindovi. Zákonodárci ze Štrasburku tvrdí, že princip není v souladu s unijním právem.

Anketa

Měl by mít lékař možnost kvůli svému svědomí odmítnout interrupci?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 642 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám