Hlavní obsah

Na Rudém náměstí je na Nový rok zakázán alkohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Takzvaný "suchý zákon", tedy úplná prohibice alkoholu, bude platit poslední den v roce na moskevském Rudém náměstí a také na všech veřejných místech, kde se Moskvané chystají slavit Nový rok. Radnice se tak snaží zabránit otravám a zraněním, které podnapilým lidem hrozí.

Článek

Oslava Nového roku je pro Rusy prvním svátkem, který je na přelomu roku čeká. Týden po novoročním veselení přijdou pravoslavné Vánoce, takzvané Rožděstvo, kdy zároveň končí čtyřicetidenní půst. Na bohatě prostřený stůl přijdou v tento den i láhve vodky, vína a šampaňského.

Čtrnáctý lednový den pak patří oslavám starého Nového roku - konec letopočtu podle pravoslavné tradice. Prakticky celé dva týdny od začátku roku mají Rusové volno.

Loni problémy nebyly

Loňské novoroční oslavy se podle ruských úřadů obešly bez vážnějších přestupků. Policie to vysvětlila tím, že prý slavili a odpočívali také zločinci. Více práce však měli lékaři a záchranáři. 

"Opilé a spící lidi jsme nacházeli na různých zvláštních místech. Třeba na náměstích pod vánočními stromky, některé jsme lovili z řeky Moskvy," uvedla pracovnice moskevské záchranky Jelena Lobkovová. Nejvíce případů otrav alkoholem bylo zaznamenáno v noci z 5. na 6. ledna. Většina nešťastných náhod a smrtelných případů má na konci roku také spojitost s alkoholem - opilí lidé padají z oken, sedají za volant a bourají, umrzají spící na lavičkách.

Na začátku novoročních oslav jsou prý opilí lidé vlídní a družní, nekomplikují práci lékařům a většinou se za svůj stav omlouvají. "Horší je to další dny. Lidé za sebe přestávají ručit, jsou hrubí a sprostí. Vzpomínám na případ ze 4. ledna, kdy se chlapík hodně divil, když zjistil, že už je po Novém roce," vypráví Lobkovová.

Rusové nepronesou ani nealko nápoje ve skle

Cestou na novoročně ozdobené Rudé náměstí, kde se bude konat zábavný program s ohňostrojem, projdou letos lidé několika detekčními rámy. Policie jim také odebere nealkoholické nápoje ve skleněných lahvích. Kontrole neujdou ani přinesené petardy.

Úřadům se tak na Nový rok po celém Rusku podařilo zabavit na dva milióny kusů pyrotechniky, přičemž bylo více než 6000 lidí kvůli novoročním petardám vyslýcháno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám