Hlavní obsah

Libye obnoví proces s bulharskými zdravotníky odsouzenými k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS

Libyjský nejvyšší soud v neděli nařídil nový proces se čtvreřicí bulharských zdravotních sester, bulharským medikem a palestinským lékařem. Tribunál nižší instance je odsoudil v květnu 2004 k trestu smrti za úmyslné šíření viru HIV mezi dětskými pacienty v Benghází. Nakazilo se jich 426 a asi padesát jich zemřelo.

Článek

Soud zdůvodnil rozhodnutí procesními chybami. "Soudní dvůr přijal odvolání bulharských zdravotnic, medika i lékaře a vrací případ zpět nižšímu soudu k zopakování procesu," prohlásil předseda tribunálu. Podle právníků jsou dnešním verdiktem rozsudky smrti zrušeny a vše začne od začátku.

Zdravotní sestry se k činu přiznaly, ale odvolaly se k nejvyššímu soudu s tím, že přiznání bylo vynuceno mučením. Sestry také předložily důkazy západních odborníků, že infekce HIV se v nemocnici rozšířila ještě před jejich příjezdem. Zřejmě ji zavinily špatné hygienické podmínky v nemocni.

Libye byla kvůli rozsudkům pod mezinárodním tlakem, koncem listopadu Tripolis ustoupil a prohlásil, že rozsudky smrti by mohly být zrušeny v případě, že  by Sofie poskytla "humanitární pomoc" rodinám obětí. Sofie to odmítala s tím, že by šlo o nepřímé přiznání viny. V pátek se však Bulharsko a Libye rozhodli založit mezinárodní fond k jejich odškodnění.

"Naše první reakce je kladná," řekl mluvčí bulharského ministerstva spravedlnosti. "Rozhodnutí znamená, že argumenty obhajoby předložené soudu byly uznány."

Reklama

Související témata:

Související články

Libye možná propustí Bulharky za odškodné

Pět bulharských zdravotních sester odsouzených v květnu v Libyi k smrti za údajné záměrné nakažení stovek místních dětí HIV se možná dostane na svobodu....

Výběr článků

Načítám