Hlavní obsah

V USA monitorují radioaktivitu mešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké bezpečnostní agentury tajně monitorují úroveň radioaktivního záření v místních mešitách ze strachu, že by tam teroristé mohli skrývat jaderný materiál vhodný k útoku. Uvádí to zpráva US News And World Report zveřejněná v pátek večer.

Článek

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Brian Roehrkasse program potvrdil s tím, že je nezbytný pro boj proti organizaci al-Kajdá. Existují obavy, že by teroristé mohli odpálit tzv. špinavou jadernou bombu, která zamoří oblast radioaktivním materiálem, nedojde však k jaderné reakci. Sdělil, že "ve veřejně přístupných oblastech byly prováděny pasivní operace se záměrem detekovat přítomnost radioaktivních materiálů, a to takovým způsobem, který zaručuje americká ústavní práva". 

Podle zprávy je úroveň radiace kontrolována také na desítkách soukromých adres. Monitorují se především soukromé pozemky v okolí Washingtonu DC v Marylandu a ve Virgínii, ale také v Chicagu, Detroitu, Las Vegas, New Yorku a Seattlu. "Cílem byli většinou američtí občasné," stojí ve zprávě.

Tento program byl spuštěn po útocích z 11. září stejně jako odposlechy bez soudního nařízení a je za hranicí zákona.  "V řadě případu vyžaduje monitorování přítomnost vyšetřovatelů, kteří vstupují na soukromé pozemsky bez soudního nařízení," uvádí se ve zprávě. Člověk účastnící se programu, který si nepřál být jmenován, k tomu uvedl, že si mnozí mysleli, že je to sporné, ale otázky raději nekladli: "Lidé, kteří o tom takto přemýšleli, ztratili svá zaměstnání."

Smyslem kontrol, kterých bylo během tří uplynulých let několik tisíc, bylo pátrání po případném radioaktivním materiálu. Tři vozy ve Washingtonu za den zkotrolovaly 120 míst.

Federální úřady odmítly, že by terčem byli muslimové a namítají, že monitorování veřejných prostranství a budov, jako jsou parkoviště, je legální. FBI se ke zprávě nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám