Hlavní obsah

Patnáct let za prodej chemikálií Husajnovu Iráku

– HAAG

Nizozemský soud v Haagu v pátek odsoudil na 15 let holandského obchodníka Franse van Anraata, který v 80. letech prodával Husajnovu Iráku chemikálie. Ten z nich vyráběl otravné plyny včetně yperitu, který nasadil proti Kurdům ve městě Halabža. Plynový útok si vyžádal 5000 mrtvých.

Článek

Frans van Anraat (63) byl obviněn z podílu na této genocidě, za tu však odsouzen nebyl. Trest dostal za porušování zbrojního embarga, protože Iráku chemikálie dodával i po jeho vyhlášení.

Bránil se, že nevěděl, k čemu Irák nakoupené chemikálie používá. "Záběry z plynového útoku v kurdské Halabže byly šokem. Ale já jsem je nenařídil," pravil v roce 2003 Anraat.

Jeho obhájci tvrdili, že proces je absurdní, protože Saddám Husajn byl teprve postaven před soud a tento případ se ještě ani nezačal projednávat.

Anraat prodal Iráku tisíce tun chemikálií. které Irák použil v chemických zbraních. Nasadil je v letech 1980 - 1988 ve válce s Íránem a při potlačení kurdského povstání.

Anraat byl zatčen v roce 1989 v Milánu na žádost americké vlády. Později byl propuštěn a zmizel do Iráku. Po americké invazi z března 2003 se vrátil do Nizozemska, kde byl v prosinci 2004 zatčen ve svém domě v Amsterdamu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku explodovala nálož se sarinem

Nálož obsahující údajně nervový plyn sarin explodovala v pondělí v Iráku. A to vzápětí poté, co ji objevili vojáci mezinárodních sil. Množství smrtící látky,...

Výběr článků

Načítám