Hlavní obsah

Kaczyński: Klausovy názory na EU jsou mi blízké

VARŠAVA

Názory Václava Klause na Evropskou unii jsou mi blízké, řekl nastupující polský prezident Lech Kaczyński, který se chystá v dohledné době navštívit Českou republiku. Někdejší varšavský primátor, který se v pátek oficiálně ujímá úřadu a po deseti letech v čele státu střídá Aleksandera Kwaśniewského.

Článek

Polský prezident je pro užší spolupráci Polska s Českem a Slovenskem a také pro rozvoj takzvané visegrádské čtyřky.

"Jsem samozřejmě zastáncem Evropské unie, ale zastáncem unie jako spojenectví suverénních států. Myslím si, že v tomto ohledu jsou mi názory prezidenta Václava Klause blízké, neboť on zřejmě také není odpůrcem Evropské unie," uvedl Kaczyński.

"Český prezident Klaus je jistě neobyčejný člověk. Měl jsem potěšení s ním telefonicky hovořit už krátce po svém zvolení. Bude velmi příjemné se s ním osobně setkat," podotkl Kaczyński. Přesný termín jeho návštěvy České republiky ale zatím není znám.

Přijede v lednu nebo v únoru

"Určitě to bude v prvních měsících mého prezidentství, protože musím poznat hlavy sousedních států a snažit se s nimi upevňovat vztahy," dodal.

Podle informací ČTK by měl Kaczyński navštívit Česko počátkem příštího roku, buď ještě v lednu, nebo v únoru. Na první zahraniční návštěvu v novém úřadu se přitom chystá do Spojených států.

V dosavadních vztazích mezi Polskem a Českou republikou nastupující polský prezident nevidí větší problémy. "Myslím si, že není špatně a bude ještě lépe. Záleží nám na tom, abychom prohlubovali spolupráci s našimi sousedy," poznamenal Kaczyński. Ve svém dnešním inauguračním projevu chce prý hovořit rovněž o takzvané visegrádské čtyřce, do níž kromě Polska, Česka a Slovenska patří také Maďarsko.

Šestapadesátiletý právník Lech Kaczyński překvapivě zvítězil v říjnových prezidentských volbách. O měsíc dříve jeho dvojče Jaroslaw Kaczyński vyhrál se stranou Právo a spravedlnost také parlamentní volby. Polská veřejnost zná bratry již od dětství, kdy ztvárnili hlavní role v populárním filmu Dva, kteří ukradli měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám