Hlavní obsah

Znečištění Amuru je menší, kadmium ohrožuje Kanton

ČTK, Novinky, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHABAROVSK/PEKING

Hranic ruského Chabarovsku dosáhla ve čtvrtek před polednem SEČ 190 kilometrů dlouhá skvrna benzenu, nitrobenzenu a dalších jedovatých látek, které unikly v první půlce listopadu po výbuchu chemické továrny čínském Ťin-linu do řeky Sung Chua vlévající se do Amuru. Katastrofický scénář se zatím nenaplnil, pitná voda ve městě teče a vypnuto nebylo ani topení.

Článek

"Skvrna dorazila do města. Testy potvrdily přítomnost nitrobenzenu ve vodě. Jeho koncentrace ale nepřesahuje maximální povolenou mez, a proto nemáme v plánu přerušit dodávky vody do Chabarovska," řekla mluvčí regionální správy Natalja Ziminová. V úterý byla voda z technických důvodů odstavena 6000 obyvatelů města,  žije v něm celkem 580 000 lidí.

"Udělali jsem vše, co bylo v našich silách, abychom zabezpečili filtraci vody, a nemáme v plánu přerušit její dodávky do Chabarovska," prohlásil gubernátor Chabarovského kraje Viktor Išajev s tím, že do Amuru byly vysypány tuny aktivního uhlí, které váže jedovaté látky. Vybudována také byla sypaná hráz uzavírající jedno z ramen Amuru, do něhož před městem ústí jeden z přítoků, který není znečištěn.

Skvrna bude městem proplouvat čtyři dny.

Kadmium ohrožuje Kanton

Již druhé jihočínské město přestalo čerpat vodu z řeky Pej-ťiang, do níž uniklo kadmium po havárii ve slévárně. Jedovaté chemikálie postupují k sedmimiliónovému Kantonu.

Ekologická katastrofa, která zvýšila hladinu kadmia v řece Pej-ťiang desetkrát nad povolený limit, postihuje jednu z nejhustěji obydlených oblastí Číny. Ve středu odpoledne přestalo čerpat vodu z řeky Pej-ťiang město Jing-te s 210 000 obyvateli, voda je nyní do něj přiváděna rychle položeným potrubím z blízké nádrže. Již v úterý byly asi na osm hodin přerušeny dodávky vody také do města Šao-kuan, kde se nachází slévárna.

Řeka Pej-ťiang se vlévá do Perlové řeky, která protéká Kantonem. Podle místních úřadů je ale u řeky Pej-ťiang pouze jedna ze sedmi vodáren zásobujících Kanton.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám