Hlavní obsah

Dva neworleanské policisty propustili, bili černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Dva neworleanští policisté byli ve středu propuštěni z práce na základě videa, které ukazovalo, jak v říjnu při zatýkání bili 64letého Roberta Davis. Třetí policista byl na 120 dní postaven mimo službu.

Článek

Případ vyvolal velké pobouření v USA, proti jednání policistů protestovali obhájci lidských práv, kteří v něm viděli rasistický podtext. Zatýkaný a bitý byl afroameričan,  zatímco všichni zasahující policisté byli bílé pleti.

Do incidentu bylo celkem zapleteno celkem pět lidí, kromě tři policistů  ještě dva agenti FBI. Zda byli potrestáni, není známo. Mluvčí FBI uvedl, že případné tresty - pokud byly uplatněny - jsou interní záležitostí FBI a nebudou se zveřejňovat.

Zbitý Robert Davis se vrátil do New Orlensu, aby zkontroloval své nemovitosti v chudinské čtvrti Ninth Ward, která byla nejvíce postižena hurikánem Katrina. S jedním policistou se u Bourbon Street bavil o zákazu vycházení, další  policista jej přerušil. "Když jsem chtěl přejít ulici," tak měl udeřil a pak už si toho moc nepamatuji," uvedl Davis. Zásah natočil kameraman agentury Associated Press.

Na policisty byla podána žaloba pro napadení a na Davise pro opilost a napadení policistů. Ani jedno obvinění se neprokázalo. Davis popřel rasový podtext útoku.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté v New Orleans zbili afroameričana

Policie v New Orleansu suspendovala tři policejní důstojníky, proti nimž zahájila trestní stíhaní poté, co se objevilo video, na němž byli zachyceni,...

Výběr článků

Načítám