Hlavní obsah

Další oběti ptačí chřipky, Tamiflu občas nezabírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/LONDÝN

V Indonésii podlehlo ptačí chřipce už jedenáct osob. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek potvrdila, že viru H5N1 tento měsíc v Jakartě podlehl devětatřicetiletý muž a osmiletý chlapec. Britská lékařská zpráva z Vietnamu uvádí, že u dvou nakažených dívek nezbral lék Tamiflu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Právě jsme obdrželi potvrzení od laboratoře WHO v Hongkongu, že byli infikováni virem H5N1," sdělil mluvčí nemocnice nakažlivých chorob v Jakartě, kde byli oba nemocní hospitalizováni.

Zatím není zřejmé, jakým způsobem se nakazil hoch, devětatřicetiletý člen bezpečnostní služby však údajně přišel do kontaktu s infikovanou drůbeží v místě bydliště. Oba zemřelí pocházejí z Jakarty, nejsou však v příbuzenském vztahu.

Všech 11 případů úmrtí na virus H5N1 v Indonésii bylo zaznamenáno v posledních šesti měsících, celkem registruje Indonésie 16 případů nákazy ptačí chřipkou.

Tamiflu někdy nezabírá

Ve středu se objevila lékařská zpráva o dvou případech nakažených dívek z Vietnamu, jimž nepomohl lék Tamiflu, takže zemřely O rezistenci viru informoval odborný časopis New England Journal Of Medicien. Lék nezabral už u tří pacientů.

Znepokojení odborníků vyvolává skutečnost, že lék byl nasazen včas a v doporučených dávkách. První případ rezistence se objevil u nemocné, jíž byl podán lék v nižších než doporučených dávkách. Ta však přežila. [celá zpráva]

Podle vedoucího výzkumu Jeremyho Farra poslední zjištění vyvolávají "velké obavy", i když nejsou překvapivá.  Řekl, že mikroorganismy si vytvářejí odolnost proti lékům. U ptačí chřipky je to však velký problém, protože Tamiflu je zatím jediným lékem, který proti viru H5N1 působí. "V tuto chvíli nemáme žádnou náhradu, takže ani nemůžeme lék kombinovat s dalším, jak se tomu dělá u viru HIV, aby se zabránilo vytvoření rezistence."

Hledání dalších léků

Profesor John Oxford, který se zabývá virologií, uvedl: "Tato studie ukazuje, jak nebezpeční virus je." Má však z Vietnamu jednu dobrou zprávu - ukázalo se, že Tamiflu může zabrat, jestliže je podán kdykoli během prvních pěti dnů od nákazy a ne pouze v prvních 48 hodinách.

Britské ministerstvo zdravotnictví po zveřejnění výzkumu sdělilo, že je za každou cenu potřeba minimalizovat nebezpečí, že by si virus vyvinul odolnost proti Tamiflu: "Lék se musí podávat jen oprávněných případech."

Opatrně také zkoumá, zda další lék - Relenza - by mohl být zálohou v případě, že Tamiflu nezabere.

Ptačí chřipka

  • neboli aviární influenza
  • postihuje zejména drůbež  
  • první výskyt v roce 1994 jihovýchodní Asii
  • naposledy se objevila v Turecku a Rumunsku začátkem října
  • jeden její typ, virus H5N1, může být přenosný i na člověka

zdroj: SVS ČR

Řada zemí včetně České republiky nakoupila velké množství Tamiflu pro případ, že by ptačí chřipka zmutovala a přenášela se z člověka na člověka  a ně jako dosud z nakažených ptáků na člověka.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Tamiflu prý na ptačí chřipku nezabírá

Protichřipkový lék Tamiflu v testech proti smrtícímu kmenu viru H5N1 ptačí chřipky nezabral. Léku, který skupují lidé na celém světě pro případ pandemie,...

Roche zvyšuje produkci antivirotika Tamiflu

Švýcarská farmaceutická firma Roche, která sídlí v Basileji, posiluje výrobu antivirotika Tamiflu. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil výrobu...

Výběr článků

Načítám